Moschino обяви назначаването на Давиде Рене за нов творчески директор

  • Сподели:
Moschino обяви назначаването на Давиде Рене за нов творчески директор

Рене ще бъде четвъртият от поредицата водещи дизайнери след Скот, Росела Джардини и основателя Франко Москино.

Тосканският дизайнер ще започне работата си през ноември, съобщиха от Aeffe Group. Масимо Ферети, изпълнителен председател на Aeffe, заяви: "Убедени сме, че той ще играе ключова роля в оформянето на бъдещето на Moschino - панглобална къща с италианско сърце."

От няколко седмици името на 46-годишния Рене се спряга за наследник на Джереми Скот в Moschino. След едно прекрасно десетилетие начело американецът Скот напусна поста през март миналата година. През септември тази година на Седмицата на модата в Милано Moschino отпразнува 40-годишнината си с четири капсулни колекции. Сега Рене ще бъде четвъртият по ред водещ дизайнер след Скот, Росела Джардини и основателя Франко Москино.

Рене изглежда високо квалифициран за тази роля. Доскоро той беше ръководител на отдела за дизайн на дамски облекла в Gucci. Той остана на тази позиция близо двадесет години, по време на ерата на Алесандро Микеле и Фрида Джанини. Рене се присъединява към Gucci през февруари 2004 г., след като близо четири години работи при Алесандро Дел'Акуа, когото описва като своя първи учител и ментор в областта на модата. Рене е завършил модното училище Polimoda във Флоренция.

Франко Москино основава едноименната марка през 1983 г. по настояване на тогавашния си шеф Джани Версаче. Aeffe, основана от Масимо и Алберта Ферети през 1980 г., произвежда неговите колекции. През десетилетието преди смъртта си през 1994 г. от СПИН Москино определя най-радикалните и подривни кодове в модата. През 1989 г. той казва на Майкъл Грос от списание "Ню Йорк":

"Модата е абсолютно лепкава. Да бъдеш модерен дори няма положителна конотация. С модата е свършено. Нека да говорим за нещо, което има смисъл. Модата убива хората. Тя е фашистка. Като дизайнер трябва да ви убеждавам да се промените - трябва да подстрижете косата си, да смените рамките на очилата си. Вие сте творение на модната система, марионетка, не сте себе си.''

Москино използва властта си, за да популяризира екологичната страна на модата и да осъди расизма, като създава колекции, които съчетават черен хумор със сюрреализъм - и въпреки протестите му - дизайн на дрехи. След това тези кодове бяха внимателно проектирани от неговия асистент и наследник Джардини, преди Скот да добави собствения си поглед.

Това е наследството, което прави Moschino една от най-интересните и динамични къщи. Рене сподели поглед към собствения си философски подход, казвайки: "Не харесвам мода, която налага отговори, по-склонен съм да намеря правилния въпрос, след което отговорите идват в диалога на дизайнера с публиката.''

Доста добре го е казал.

Давиде официално ще поеме ролята на творчески директор на Moschino на 1 ноември 2023 г. Първата му колекция ще дебютира за есен/зима 2024 г. по време на Седмицата на модата в Милано през февруари 2024 г.

"Днес приветстваме Давиде в семейството на Moschino", казва Масимо Ферети, изпълнителен председател на Aeffe SpA. "Всички ние сме впечатлени от изключително изтънчената визия на Давиде за силата на модата да създава жив диалог със света около нас, както и от дълбокото му разбиране на наследството на Къща Москино и на нашите кодове. Той е брилянтен дизайнер и специален човек: Франко казваше, че лошите маниери са единственият истински лош вкус, а запознавайки се с Давиде, бях поразен не само от неговия очевиден талант, но и от неговата доброта и чувствителност. Убедени сме, че той ще изиграе ключова роля в оформянето на бъдещето на Moschino - световна къща с италианско сърце и наистина уникално ДНК в луксозната индустрия."

"Франко Москино имаше прякор за своето дизайнерско студио: la sala giochi - стаята за игри. Това дълбоко резонира с мен: това, което модата - особено италианската мода, и най-вече Къщата на Moschino, може да постигне с огромната си сила, трябва да бъде постигнато с чувство за игра, за радост. Усещане за откривателство и експериментиране", казва Давиде Рене. "Много добре осъзнавам честта, която г-н Ферети - джентълмен, който почти бащински умее да изслушва и да установява диалог по време на срещите ни - ми оказа, поемайки ръководството на Къщата, основана от един от най-големите умове на модата. Благодаря ви, г-н Ферети, че ми дадохте ключовете от вашата игрална зала. Нямам търпение да започна - ще се забавляваме. Заедно".