Необуздана елегантност в Giorgio Armani Men

  • Сподели:
Необуздана елегантност в Giorgio Armani Men

В навечерието на 90-ия си рожден ден Джорджо Армани представи на Седмицата на модата в Милано колекция, която отдаде почит на остров Пантелерия, вечен източник на вдъхновение, като запечата естествената, необуздана елегантност.

"Подарих си тази къща, която през годините се превърна в имение, включващо истински оазис, с който днес много се гордея. Има местни кактуси, ароматни растения тиаре, жив плет от жасмин, розови храсти, редки кипариси и дори няколко столетни палми, спасени от изсичане, от вила Таска, близо до Палермо", споделя дизайнерът Джорджо Армани за любимата си Пантелерия в интервю за Vogue Italia.

Палмите са обърнати към морето, листата им се поклащат от морския бриз и се сливат с дивата природа на този вулканичен остров, контрастирайки с типичната ниско разположена растителност. Те търсят синьото на небето през деня, топлото бежово на залеза или дълбокия мрак на нощта, в едно кътче на Средиземноморието, където звездите светят по-ярко от всякога, необезпокоявани.

Така Джорджо Армани рисува цветовете и същността на Пантелерия в мъжката си колекция за пролет/лято 2025 г., която перфектно въплъщава тенденцията за тих лукс, също като изисканите му силуети. Това е урок по нежно конструиране, или по-скоро деконструиране: саката се отърсват от реверите и яките си, панталоните падат грациозно до голите глезени, а подплатите на чантите се превръщат в самостоятелни чанти. Върху панталоните мотивите на листата, които са толкова скъпи на дизайнера, бавно израстват върху дрехата и се вмъкват в еластични боти до глезена, които се увиват около краката като естествено съхнещи стъбла.

Флуидността на изделията беше пресъздадена чрез скъпоценни материи като коприна, напомнящи за морето в здрач, огледало от масло, отразяващо хилядите нюанси на залеза. Без ярки цветове, защото в Пантелерия всичко е приглушено, обемът е намален, а тоновете са неутрални. Суров, като при първия контакт с острова, ленът се превръща в лятна риза. Тези, които са били на Пантелерия, знаят: той предлага усещания, които понякога само изкуството може да усвои, както демонстрира Джорджо Армани в навечерието на 90-ия си рожден ден.

Гледайте подкаста ни ''Красивата част от живота''.