Палтото Teddy на Max Mara е модна находка вече 10 години

  • Сподели:
Палтото Teddy на Max Mara е модна находка вече 10 години

Мечешкото палто на Max Mara е на 10 години и творческият директор на марката, Иън Грифитс, обяснява как се е появило и защо е все още хит.

Интервю за Teddy Bear Coat Max Mara: творческият директор на марката Иън Грифитс разкрива всички тайни за най-топлото палто на зимата.
Палтото Teddy Bear Coat на Max Mara все още е сред модерните дрехи. И все пак изминаха десет години, откакто това палто беше пуснато на пазара, превръщайки се в своеобразно "плюшено мече", обичано и желано от жените по целия свят.

Раждането му се дължи на творческия директор Иън Грифитс, който се присъединява към Max Mara през 1987 г. Един ден, докато търси вдъхновение в архива на марката, той забелязва странно творение сред щандовете. "Това беше мъжко палто с дълъг косъм, което основателят на компанията, Ахиле Марамоти, е направил за свой приятел през 50-те години на миналия век", разказва той. "Тогава ми хрумна идеята: да направя подобна дреха, която да е с голяма разточителност, но в търсене на баланс между забавление, елегантност и престиж. Изглеждаше, че това е подходящият момент: модата беше започнала да гледа с интерес към света на детството. Жените търсеха като деца нещо, което да им даде усещане за сигурност, прегръдка. Плюшеното мече е родено именно за да ни напомня за прегръдката".

Палтото от 50-те години на миналия век е с много традиционен закръглен ръкав, мъжка яка и двойно закопчаване и затова е изцяло преосмислено в женски вариант.

"Реших да създам новаторски обем, който да не се "срутва" върху силуета. Проблемът с дрехите с големи размери е, че след като ги носите, те лесно поддават", обяснява той. "Материалът, който използваме, помага за постигането на по-солиден обем. Той е на копринена основа, представлява трикотаж, а влакното - което идва от животното и обикновено се обработва, за да се превърне в нишка - става обемно благодарение на струя горещ въздух. Това е основата, след което косъмът се подстригва на около пет сантиметра.''

От дебюта си на модния подиум през 2013 г. до днес това любимо камилско палто е придобило култов статут. То се е превърнало в класика. "Но това не означава, че е "консервативно"," обяснява модният дизайнер. "Много хора бъркат тези две понятия. Когато Ахиле Марамоти основава тази компания, той го прави, за да облече жена, която иска да промени света, жена с кариера, която иска да лети все по-високо и по-високо. Жена-революционер. И как се е обличала тя? С класически гардероб, защото е искала да бъде възприемана сериозно. Но в изработката на традиционната дреха има място за творчество, такова, което не ви отегчава: Теди има характер, със сигурност не е анонимно".

Това, което го кара да го обича, е именно този аспект на пашкула, който го е превърнал, благодарение на неговата уникалност и индивидуалност, в самостоятелно палто.

"Надявах се, че то ще се превърне в емблематично, но никой не можеше да бъде сигурен. Първата година не получи голям отзвук, особено сред нашите клиенти, които бяха скептични към концепцията за такова макси палто: продадохме много малко бройки и трябваше да изчакаме две години, за да го въведем отново в колекциите. Когато го пуснахме отново в продажба, настъпи голям бум, всички го чакаха. Работата на дизайнера е да разбере какво иска потребителят, от какво се нуждае, преди той самият да го осъзнае. Това не е лесен процес, но когато се случи, се получават страхотни резултати".

Оттогава насам Teddy остава винаги същото, въпреки че семейството се разширява, като прави място за други облекла, като късото сако, и нови цветове и модели. Това, което се е променило, обаче, са интерпретациите му в зависимост от модните сезони, които са подчертали най-голямото му предимство: универсалността. Можете да го носите с токчета за вечерта, но и с дънки и маратонки, и винаги изглежда перфектно.

"Непрекъснато се изненадвам от разнообразието от комбинации на палтото. И е наистина вълнуващо да виждам как то поема в нови посоки с развитието на тенденциите - винаги ми е любопитно да откривам нови", казва ентусиазирано Грифитс.

''Обикновено жените не обичат да носят едни и същи дрехи. Теди е единствената дреха, която съм виждал да се носи от две приятелки едновременно, без никакви проблеми, интерпретирана по напълно различни начини. Днес това палто се е превърнало в обект на желание и интересът към него се поражда от само себе си чрез хората, които го носят. То също така се копира много, но това не е проблем за мен, защото конкурентите, които го преработват, само правят оригиналния артикул още по-желан, подхранвайки страстта".

За да отпразнува своята 10-та годишнина, Max Mara Teddy ще бъде герой на няколко интерактивни инсталации, а рекламна кампания, заснета от Тайлър Мичъл, ще стартира с участието на Мариакарла Босконо, която носи емблематичното палто и разпространява посланието, което е мантра на всяка уважаваща себе си икона: "Аз бях, аз съм, аз ще бъда".

Още една муза се добавя към таблото с вдъхновяващи жени на Грифитс. "Те са толкова много, започват от 1800 г. и стигат до днес, всички техни снимки са изложени пред бюрото ми. Всички те са различни, но заедно съставляват жената на Max Mara. Тя е моята най-добра приятелка, когато работя, винаги мисля за нея, опитвам се да си представя какво би ѝ харесало и какво би могло да се получи в нейния гардероб. Днес, ако видя Лейди Гага или Джулия Робъртс да носят Теди, изпитвам голямо удовлетворение.

Но най-голямо удоволствие изпитвам, когато срещна жена, която върви по улицата в това палто, и си мисли, че може би е работила здраво, за да го спечели и купи", добавя той. "В края на краищата не ние, дизайнерите, решаваме какво ще се търси, а хората. Именно публиката превърна Теди в най-емблематичното палто в цялата ми кариера, давайки ми един вид признание. И затова инициативите за неговия десети рожден ден могат да бъдат посветени само на тях.''