Проект Primrose: интерактивна рокля, която може да променя моделите си за секунди

  • Сподели:
Проект Primrose: интерактивна рокля, която може да променя моделите си за секунди

Adobe променя бъдещето на модата!

"Модата не трябва да бъде статична, тя може да бъде динамична и дори интерактивна", заяви изследователката Кристин Дирк, докато представяше роклята на Adobe MAX 2023.

Софтуерната компания демонстрира цифрова интерактивна рокля, наречена Project Primrose, на Adobe MAX 2023 в Лос Анджелис по време на частта "Sneaks" на конференцията в сряда.
Кристин Дирк, научният сътрудник, който стои зад роклята, представи и моделира дрехата на сцената, като я нарече "цифрова рокля, която вдъхва живот на тъканта".

"За разлика от традиционното облекло, което е статично, Primrose ми позволява да обновя външния си вид за миг", каза Дирк, докато носеше интерактивната дреха - рокля без презрамки, с дължина до коляното, състояща се от множество малки, подобни на скала екрани.

Като каза "момент", ученият задейства промяна в роклята и цветът от кремав стана сребрист металик - трансформация, която беше посрещната с въздишки и възгласи от публиката на конференцията. След първоначалната промяна на цвета роклята преминава през още итерации, като люспите ѝ се променят, за да образуват няколко различни модела - от ивици, наподобяващи шеврон, до ромбове.

Адам Девайн, който беше съводещ на сегмента, се пошегува: "Червените килими вече ще бъдат много дръзки".
След това Дирк - която сама е ушила роклята - разкри, че дизайнът ѝ може да бъде анимиран, като се активира движещ се модел, който отново беше посрещнат с възхищение от публиката.

Изследователят от Adobe показа, че освен бутон, който активира промените в роклята, тя има и режим без управление, който разчита на вградени сензори.

"Модата не е задължително да бъде статична, тя може да бъде динамична и дори интерактивна", каза Дирк. "И ние се вълнуваме за бъдещето, в което има повече начини да изразиш себе си."

Клип от презентацията, споделен от CNET в TikTok, събра над 10 милиона гледания. В раздела за коментари потребителите реагираха на футуристичния елемент от облеклото. Един от коментаторите посочи приликата му с модата от филма "Игрите на глада" - и това, че има общо име с един от героите му - като написа: "Hunger Games Capitol vibes. Буквално се казва Примроуз."

Технологията, която стои зад интерактивната рокля, "отразяващи светлинни дифузьори за неемисивни гъвкави дисплейни системи", беше представена в по-малък мащаб - върху платно и чанта - от Adobe миналата година, но все още е в ранен стадий.

Съоснователят на Adobe Джон Уорнък, помогнал за изобретяването на PDF файловете, почина на 82 години.