Стела Маккартни е удостоена с Ордена на Британската империя

  • Сподели:
Стела Маккартни е удостоена с Ордена на Британската империя

Стела Маккартни получи кралското отличие за "мисията си да въведе устойчивост в модната индустрия".
Модната дизайнерка получи най-високия ранг на Ордена на Британската империя от крал Чарлз III, което тя определи като "смиряващо" преживяване.

Това не е първият път, в който Маккартни получава признание от кралското семейство. През 2013 г. тя беше удостоена с орден на Британската империя от покойната кралица Елизабет II.

''Като британски дизайнер съм толкова горда и развълнувана. За мен е чест не само това невероятно отличие, връчено ми от крал Чарлз III, но също и присъствието ми сред последните почести по повод рождения ден на Нейно Величество кралица Елизабет II.''

Дизайнерката присъстваше на церемонията с ушита по поръчка тъмносиня рокля на собствената си марка, съчетана с дантелен воал, проектиран от Емили Лондон. Самата рокля е изработена по устойчив начин от Nativa - проследима и регенерираща се мериносова вълна, която по време на производството си дава приоритет на хуманното отношение към животните, опазва околната среда и помага за развиването на фермери и местни общности.

Маккартни е може би едно от най-известните имена на устойчиви дизайнери в индустрията. Тя работи усилено, за да изгради своята екосъобразна марка, откакто я лансира през 2001 г., следвайки стъпките на майка си Линда Маккартни, която беше известна с активната си дейност за правата на животните. Преди да създаде собствения си лейбъл, в продължение на четири години тя заема поста творчески директор на Chloé.