The greatest of all time: историческата корица на Vogue

  • Сподели:
The greatest of all time: историческата корица на Vogue

Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Линда Еванджелиста и Кристи Търлингтън са звездите на корицата на британския Vogue за септември 2023 г.

Този брой е важен за мен. Страниците отбелязват последния ми септември като главен редактор на British Vogue. Това със сигурност не е краят: Предстоят ми още шест броя начело на списанието (моят финал, така да се каже, ще бъде изданието от март 2024 г.), преди да вляза в новата си роля за нашите издатели Condé Nast, като глобален творчески и културен съветник на Vogue.

Роля, в която се надявам да продължа работата си по преоформяне на обхвата и широтата на уникалния мироглед на Vogue, да усъвършенствам окончателната му сила да оформя модата, да прави хроника на многобройните ни култури и да поддържа предаността към съвършенството. Надявам се, че това е възглед, който сега отразява много повече от вас, отколкото когато пристигнах в тук преди шест години.

Какъв по-добър начин да отпразнувам това за моя последен септемврийски брой, освен с четири жени, които в продължение на повече от три десетилетия са определяли самата идея за мода: оригиналните супермодели. Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Линда Еванджелиста и Кристи Търлингтън се появиха в януарския брой на британския Vogue през 1990 г. - придружени от покойната, велика и липсваща на всички Татяна Патиц - в редакционна статия, заснета от друга легенда, за която се скърбим, Питър Линдберг. Онази черно-бяла снимка на корицата - с дънки и бодита, съчетаваща естествена енергия и свръхестествена красота - не само постави началото на ново течение в модата, което щеше да се настани през следващите години, но и утвърди жените като супер известни и супер силни: супермодели.

За първи път от този момент преди почти 34 години Синди, Кристи, Линда и Наоми се събраха отново за корица на Vogue, модна редакция, интервюта и видеоразговори по повод излизането на горещо очаквания им документален филм за Apple TV+, който представя техния стратосферен възход и излиза този месец. За такъв свещен момент с моята уважаема съмишленичка Анна Уинтур - главен редактор на американския Vogue и глобален директор по съдържанието на Condé Nast - решихме, че има само едно нещо: трябваше да поставим легендарния квартет едновременно на кориците на британския и американския Vogue.

За снимките имах честта да пътувам до Ню Йорк с един от любимите ми млади сътрудници - фотографа Рафаел Павароти. В продължение на два дни през май, да не говорим за многоседмичната подготовка при оформянето на стила на нашите четири икони, за мен беше радост да се събера отново и да работя с тези жени, които имам щастието да наричам приятели, както и колеги.

Настроението на снимачната площадка беше вълшебно. Анна се отби при нас, моделите бяха във върхова форма, а плодовете на труда ни можете да откриете в броя. За мен тези необикновени сили са най-добрите експерти. Всяка поза, всеки моден избор, всяка корекция в зрителния контакт се обмисля с тях. Да работиш със супермоделите е модният еквивалент на това да гледаш Шекспир, изпълнен по начина, по който трябва да бъде направен.

Автор: Едуард Енинфул