Защо тази есен ще се осмелим да носим червения цвят

  • Сподели:
Защо тази есен ще се осмелим да носим червения цвят

Червеният цвят има културни конотации, свързани със сексуалността и властта - символика, която често е противоречива и която марки като Prada, Loewe или Gucci възнамеряват да пренапишат (и преобърнат) този сезон есен/зима 2023-2024.

Основните (и най-актуални) колекции за есен/зима 2022-23 г. вече предупредиха за това, което скоро ще бъде публична тайна: един толкова противоречив цвят като розовото ще се превърне, без да сме го очаквали, във вирусен тон, готов да слезе по модните подиуми, за да оцвети дрехите, които по-късно ще открием в магазините. Част от вината е на творческия директор на Valentino, Пиерпаоло Пичоли, който се зае да създаде нюанса PP Pink и след това да боядиса с него всякакви артикули и аксесоари, започвайки с обувките на висок ток, кръстени "Tan-go". Тази треска, към която се привързаха всички от Зендая до Ан Хатауей, беше подкрепена от бума на естетиката "Барбикор", която бе адаптирана дори от кралските особи. В известен смисъл това беше сладко отмъщение: най-накрая можехме да носим цвят, който само от няколко десетилетия се свързва с женствеността, но на всяка възраст и без негативните конотации, които обикновено го съпътстват. От лекомислие към сладост.

А сега всичко сочи, че тенденциите клонят към друг противоречив цвят, също заради връзката му с женствеността: подобно на розовото, червеното има много внушения (и невинаги добри). Ако розовото е твърде детско и следователно лишено от стойност или смешно, червеното е тонът на зрелите, проницателни, може би твърде сексуални жени. Хроматична символика, която благодарение на напредъка на феминизма и работата на дизайнери като Давид Салвадор и Хавиер Зунзунеги, начело на Habey Club, започва да се обръща.

"Започнахме да използваме червеното в колекцията за есен-зима 2021 г. като цветна точка в противовес на черното, бежовото и бялото, които оцветяваха всичко", разказват от марката. "В зависимост от формата, която приема, или от червеното, което използвате, то може да означава едно или друго: жизненост, радост, сексуалност; но също така носи нотка на декадентство или мрачност", добавят те.

Както обяснява Кейт Смит, експерт по психология на цветовете, силата на червения цвят може да окаже влияние върху настроението ни. "Това е цвят, който е свързан с енергията, оцеляването. Той носи емоции, смелост и сила. Смята се също така за цвят на пламъка, на огъня. Най-интензивен е и има склонност да призовава към действие от пръв поглед". Във връзка с тази символика откриваме най-популярната му конотация, която е свързана с желанието и страстта. Може би затова, въпреки че е очаровал много дизайнери през вековете (специално трябва да се спомене Валентино), той не е убедил напълно обикновения гражданин, за когото конотациите на този цвят са били твърде силни, агресивни или сексуални.

"Говорим за цвят, който се асоциира с опасност, може би защото напомня за смъртта, за червеното на кръвта. И може би поради това това усещане за опасност се разпростира върху освободената женска сексуалност, за разлика от добрата женственост, която е приглушена или не е явна", обяснява журналистката и писателка феминистка Алба Кореа. "Журналистката Виктория Финли, автор на книгата "Цветът: История на хроматичната палитра", ми каза, че свързването на цветовете с емоциите е културно. Дори и така да е, аз вярвам, че червеното носи радост на погледа и го озарява по някакъв начин, отвъд историческите или символичните значения, които му е придадено през целия ни живот".

Но нещо се променя: четвъртата вълна на феминизма, в която сме потопени, се занимава с това, че облеклото трябва да се превърне в игра и удоволствие, като по този начин го отдалечава от сексистките предразсъдъци. А знаменитостите бяха сред първите, които обърнаха значението на червеното, използвайки го за специални случаи като изпълнение на Супербоул. Става дума за Риана с тоалет, съставен от гащеризон на Loewe, макси палто от кожа на Alaïa и ботуши на MM6 Maison Margiela x Salomon.

Натали Портман също носеше мини рокля с колан, съчетана с блейзър от Dior и сандали на ток от Jimmy Choo на последния филмов фестивал в Кан. Или пък Жулиет Бинош в костюм в стил 60-те години на миналия век от Courrèges. И разбира се: това беше и един от преобладаващите цветове на афтърпартито на Оскарите 2023.

"Нося червено, откакто започнах да работя", казва дизайнерът Ернесто Наранхо. "В моето съзнание червеното винаги е било цвят с много сила, с много индивидуалност; нюанс, който не всеки е носил, защото е малко див, може би на моменти твърде секси. Джон Галиано обаче винаги ни е казвал, че има проучвания, които потвърждават, че червеното е най-продаваният цвят в света, а Рей Кавакубо го е използвала много, много пъти", казва Наранхо, който е работил под ръководството на настоящия творчески директор на Maison Margiela.