Десетте замъци в Германия, които трябва да посетите

  • Сподели:
Десетте замъци в Германия, които трябва да посетите

Германия е известна с приказните си замъци, които пренасят посетителите в света на рицарите, принцесите и средновековното величие.

Тези замъци не само демонстрират богатата история на Германия, но и предлагат зашеметяващи гледки, архитектурно великолепие и нотка приказна магия. Независимо дали сте любители на историята, романтици по душа или просто търсите атрактивни пейзажи, тези замъци със сигурност ще пленят въображението ви.

1. Замъкът Нойшванщайн

Замъкът Нойшванщайн се намира в Бавария и е може би най-известният замък в Германия. Зашеметяващото му разположение на върха на хълма, живописните кули и романтичната архитектура са вдъхновили замъка на Дисни. Направете обиколка с екскурзовод вътре, за да се възхитите на пищните му интериори. Екскурзоводите с познания разказват за историята, строежа и странностите на крал Лудвиг II, който построява замъка като лично убежище и в чест на великия композитор Рихард Вагнер.
Построен през XIX в. от баварския крал Лудвиг II, той е един от най-известните и посещавани замъци в Европа.
Кацнал високо на върха на хълм, Нойшванщайн сякаш е изваден направо от страниците на книга с приказки. Зашеметяващата му архитектура, вдъхновена от средновековните замъци, съчетава романски и готически елементи, създавайки романтичен и живописен облик. Високите кули, богато украсените балкони и сложните детайли на замъка го превръщат в архитектурен шедьовър.

Отвътре замъкът Нойшванщайн е също толкова впечатляващ, колкото и отвън. Богато декорираните стаи, украсени със сложни стенописи, орнаментална дърворезба и красиви фрески, пренасят посетителите в една отминала епоха. Забележителнатта на замъка е Тронната зала с грандиозен полилей, извисяващи се колони и мозаечен под.

Идиличното местоположение на замъка е също толкова интересно. Заобиколен от буйни гори, хълмове и кристално чистите води на езерата Алпзее и Шванзее, Нойшванщайн предлага гледки към околния баварски пейзаж. Посетителите могат да се разхождат спокойно из територията на замъка, като на всяка крачка правят снимки, достойни за пощенска картичка.

2. Замъкът Хоенцолерн

Кацнал на върха на хълм в Швабските Алпи, замъкът Хохенцолерн е приказна крепост, която предлага спираща дъха панорамна гледка към околността. Запознайте се с богатата му история и се възхищавайте на зашеметяващата готическа и ренесансова архитектура. Първоначално той е построен като крепост за защита на региона, но през вековете е преустроен и разширен във великолепния замък, който виждаме днес. Замъкът е бил родова резиденция на пруския кралски дом Хоенцолерн и е изиграл важна роля в историята на Германия.

Посетителите на замъка Хоенцолерн могат да разгледат неговите величествени зали, параклиси и дворове, които са украсени с красиви произведения на изкуството, старинни мебели и исторически артефакти. В замъка се помещава и музей, който представя историята на фамилията Хоенцолерн и на самия замък. В допълнение към историческото и архитектурното си значение замъкът Хоенцолерн предлага панорамни гледки към околните пейзажи. В ясни дни посетителите могат да видят чак до Алпите и Шварцвалд, което го прави популярна дестинация за любителите на фотографията.

За да посетите замъка Хоенцолерн, можете да вземете обиколка с екскурзовод или да разгледате територията на замъка самостоятелно. Замъкът е отворен за посетители през цялата година, с изключение на някои празници. Препоръчително е да проверите официалния уебсайт на замъка за най-актуална информация относно работното време и цените на билетите.3. Замъкът Хайделберг

Този средновековен замък е шедьовър на германската ренесансова архитектура и се извисява над очарователния град Хайделберг. Разгледайте руините, посетете Голямата бъчва - една от най-големите бъчви за вино в света, и се насладете на зашеметяващата гледка към река Некар.Произходът на замъка Хайделберг датира от XIII в. и оттогава той е разширяван и променян от различни владетели през вековете. Архитектурният стил на замъка е завладяваща смесица от готически, ренесансови и барокови елементи, което го прави пленителна гледка за посетителите.

Приближавайки се към замъка, ще бъдете посрещнати от внушителната му фасада и емблематичните му стени от червен пясъчник, които придават на крепостта топъл и характерен вид. Огромният комплекс на замъка включва смесица от сгради, кули и дворове, всеки от които има свой собствен уникален чар и историческо значение.

След като влезете на територията на замъка, можете да разгледате обширния двор, известен като Вътрешния двор, където ще откриете сградата Фридрих - най-старата част на замъка. В сградата Фридрих се намира Голяма бъчва - една от най-големите бъчви за вино в света, в която някога са се съхранявали запасите от вино на замъка.
Друга забележителност на замъка Хайделберг е сградата на Ото Хайнрих - великолепен дворец, който демонстрира изящна ренесансова архитектура и сложни детайли. Вътре можете да се възхитите на елегантната Голяма зала, украсена с цветни фрески и богато украсени дърворезби, както и на Музея на немската фармация, който предлага увлекателен поглед към историята на фармацията.

4. Бург Елц (Burg Eltz):

Бург Елц е добре запазен средновековен замък, който е собственост на едно и също семейство от повече от 850 години, разположен в живописна долина близо до река Мозел. Приказният му вид и красивата околна среда го превръщат в място, което задължително трябва да посетите. Приближавайки се към замъка Елц, посетителите се посрещат от живописната му обстановка, а река Елцбах се вие в долината под него. Множеството кули, кулички и полудървени сгради на замъка създават завладяващ силует на фона на природата, което го превръща в мечта за фотографите.

Влизайки в замъка, ще се пренесете назад във времето, докато разглеждате добре запазените му стаи и дворове. Интериорът на замъка Елц се отличава с очарователна смесица от архитектурни стилове, отразяващи различните периоди, през които е бил построен и разширен. От романската крепост до готическата рицарска зала и ренесансовите покои - всяка стая разказва за богатата история на замъка.
Едно от най-важните събития при посещението на замъка Елц е съкровищницата, в която се съхранява впечатляваща колекция от средновековни артефакти, включително скъпоценни бижута, доспехи и оръжия. Съкровищницата предлага поглед към богатството и властта на семейство Елц през вековете.

Предлагат се обиколки с екскурзовод, които дават възможност на посетителите да се запознаят с историята на замъка, архитектурата и ежедневието на благородните му обитатели. Знаещите екскурзоводи разказват истории и легенди, свързани със замъка, което допринася за очарованието на преживяването. Около замъка Елц има мрежа от живописни пешеходни пътеки, които позволяват на посетителите да изследват околната гора и да се насладят на панорамни гледки към замъка от различни ъгли. Местоположението на замъка го превръща и в идеална отправна точка за разглеждане на красивата долина на Мозел и нейните очарователни лозя, китни градчета и живописни речни круизи.5. Замъкът Вартбург

Замъкът Вартбург, разположен в Тюрингия, е не само обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, но има и голямо историческо значение. Именно тук Мартин Лутер превежда Новия завет на немски език. Разгледайте величествените зали на замъка и се насладете на панорамна гледка към околността. Замъкът представя смесица от архитектурни стилове, включително романски, готически и ренесансови елементи. Състои се от няколко сгради, включително Палас, която е служила за основна резиденция, и Лутерстубе.

Разнообразният му облик и усещането за хармония, което предизвиква, са само две от забележителностите му за посетителите. Това, което прави замъка Вартбург такъв магнит за спомени, традиции и поклонения, е, че той е паметник на културната история на Германия, Европа и извън нея.
Лутераните по целия свят знаят, че замъкът е мястото, където Мартин Лутер е направил своя превод на Библията. Почитането на Света Елизабет, което се простира далеч отвъд границите на Германия, включва и замъка Вартбург, където тя е живяла и работила. Патронажът на Херман I, ландграф на Тюрингия, заема изключително място в създаването на националната литературна традиция. В поезията и в легендите замъкът Вартбург, средновековният двор на музите, носи неувяхваща слава чрез имената на Валтер фон дер Фогелвайде и Волфрам фон Ешенбах.

Докато тези автори представляват първите стъпки в немската литература, а преводът на Новия завет от Мартин Лутер бележи създаването на единен и достъпен писмен немски език, замъкът Вартбург се свързва и с началото на буржоазната и демократична нация чрез съдържанието и ефекта на фестивала Вартбург на немските студентски сдружения. От най-ранните дни на своето съществуване тази крепост на ландграфовете на Тюрингия многократно е била място и свидетел на исторически събития и дейности, достойни да се прославят като паметник на националната и световната история.6. Замъкът Лихтенщайн

Замъкът Лихтенщайн, често наричан "приказният замък на Вюртемберг", се извисява несигурно на скала в Швабската юра. Романтичната му архитектура, зашеметяващото местоположение и впечатляващата колекция от средновековни артефакти го превръщат в скрито бижу. Построен е през 19 век в неоготически стил, наподобяващ старите средновековни замъци. 

Първоначално замъкът на това място е бил средновековна крепост, която е разрушена по време на Швабската война през XVI в. Сегашният замък е построен между 1840 и 1842 г. от херцог Вилхелм от Урах, който иска да пресъздаде средновековен замък, отразяващ романтичните му идеали.
Вътрешността на замъка Лихтенщайн е украсена с богато обзавеждане, сложна дърворезба и детайлни фрески. Посетителите могат да се включат в обиколки с екскурзовод, за да разгледат стаите на замъка, включително Голямата зала, Рицарската зала и личните покои на херцога.

В замъка Лихтенщайн се помещава музей, който представя историята и културата на региона. Посетителите могат да се запознаят със строежа на замъка, неговите благородни обитатели и увлекателните истории, свързани с него. Освен това замъкът е домакин на временни изложби на различни теми.7. Замъкът Марксбург

Замъкът Марксбург, издигащ се величествено над река Рейн, е единственият замък на хълм по Рейн, който никога не е бил разрушаван. Този красив средновековен замък е разположен на хълм над града и от него се открива невероятна гледка към цялата забележителна красота на Марбург. Замъкът има много бурна и интересна история, но днес се използва главно като декор за много популярни телевизионни предавания и филми, защото все още е в много добро състояние, както отвън, така и отвътре.

Една от най-важните и значими части от историята на замъка Марбург са емблематичните и известни марбургски папки. Марбургските досиета са много секретни германски документи от външния министър на нацистка Германия. Всички тези невероятно ценни документи са били взети в замъка Марбург, за да бъдат допълнително проучени.

Ще останете удивени от красотата на замъка. Стаите са луксозни и в създаването на този завладяващ, средновековен интериор е вложено невероятно количество труд и детайли. Така че не е чудно, че този замък е наистина подходящ за истински кралски особи.
Замъкът Марбург е известен и с връзката си с Марбургския университет, който е основан през 1527 г. Замъкът служи като основна сграда на университета в продължение на няколко века и играе решаваща роля в развитието на протестантското богословие и хуманитаристиката.

8. Замъкът Хоеншвангау

Замъкът Хоеншвангау се намира близо до замъка Нойшванщайн и е бил детската резиденция на крал Лудвиг II Баварски. Един от най-великите замъци в Европа и една от най-значимите туристически атракции в света - всичко това и още много други неща предлага този зашеметяващ замък. Мнозина смятат, че прочутият Уолт Дисни е направил своите рисунки на замъка на принцесите, мислейки за тези великолепни замъци в Германия. Хубавото е, че този замък се намира съвсем близо до замъка Нойшванщайн, така че можете да посетите и двата едновременно. Единият е свързан с приказката за Спящата красавица, а другият - повече с емблематичната Пепеляшка.

Хоеншвангау има специална и уникална архитектура както отвътре, така и отвън, и наистина прилича на приказен замък. Когато решите да го посетите, ще можете да се почувствате така, сякаш изживявате собствена вълшебна приказка. Екстериорът на замъка е грандиозен, а много от стаите вътре също са в класически византийски стил. Собственик на замъка е бил и крал Лудвиг, или Лудият крал, както мнозина биха го нарекли. Кралят на практика бил обсебен от идеята да построи перфектния замък за себе си. Както и другият замък на Лудия крал, замъкът Хоеншвангау също има много ярки и цветни стаи, стени и мебели. Всичко изглежда невероятно луксозно и доста зрелищно.

Един от цветовете, които преобладават в това пространство, са различните нюанси на синьото и златното и това го прави идеален за историята на Пепеляшка. Стаите са изпълнени с невероятни и ценни картини и произведения на изкуството. Мебелите са също толкова уникални и необикновени, колкото и всичко останало, и все още са запазени в много добро състояние. Също така този замък е украсен с невероятни сцени от средновековни легенди и поезия. 

9. Замъкът Кохем

Замъкът Кохем, известен също като Райхсбург Кохем, е величествен замък, разположен в град Кохем в долината на река Мозел в Германия. 
Той има дълга и богата история, която датира отпреди повече от хиляда години. Първоначално е построен през XI в. и е служил като отбранителна крепост за защита на града и околния регион.

Замъкът представлява смесица от архитектурни стилове, включително романски, готически и ренесансови елементи. През XIX в. замъкът претърпява мащабна реконструкция, която му придава приказен вид с неговите кули и живописно разположение на хълм с изглед към река Мозел.

Днес замъкът Кохем служи като музей, който позволява на посетителите да разгледат стаите му и да се запознаят с историята на замъка и средновековното минало на региона. В музея е изложена колекция от артефакти, мебели, оръжия и произведения на изкуството, която дава представа за някогашното величие на замъка.

Един от акцентите при посещението на замъка Кохем е спиращата дъха панорамна гледка, която той предлага. 

Замъкът Кохем също така е домакин на различни събития и фестивали през годината, включително фестивали на средновековна тематика, концерти и културни изложби. Тези събития дават възможност да се насладите на атмосферата на замъка в оживена и празнична обстановка.

Посещението на замъка Кохем е възможност да се върнете назад във времето и да се потопите в богатата история и красотата на долината на Мозел. Независимо дали се интересувате от история, архитектура или просто се наслаждавате на зашеметяващите гледки, замъкът Кохем е задължителна дестинация за посещение в Германия.

10. Замъкът Зигмаринген

Въпреки че конкуренцията е наистина силна, замъкът Зигмаринген може да бъде най-справедливият замък в цялата страна. Звучи нереално, но всеки, който е идвал на това място и е виждал този замък в пълния му блясък, може да каже колко красив е той. Замъкът Зигмаринген е нещо, което кара Германия наистина да се гордее с него и днес той се е превърнал в един от най-популярните замъци за посещение. В същото време този замък е най-големият и най-величественият.

Почти всичко в този замък е декорирано в готически стил и изглежда невероятно луксозно , достойно за кралски особи. Може би най-впечатляваща е зашеметяващата червена зала, където всичко от горе до долу е украсено в ярко червено и златно. Целият таван е изрисуван и обграден с великолепни и уникални златни детайли и елементи. Най-важното и ценното нещо е впечатляващата частна колекция.

Пищният викториански интериорен и екстериорен архитектурен дизайн са нещо, което ще остави всеки запленен. В центъра на замъка ще откриете златни и бели стълбища, покрити с червен килим. На почти всички стени висят картини, които представят кралски семейства и собственици на замъка.