Интересни факти за планината Фуджи: свещеното място в Япония

  • Сподели:
Интересни факти за планината Фуджи: свещеното място в Япония

Макар Япония да е известна с оживените си градове, около 70 % от територията на страната е планинска, което я прави популярно място за любителите на пешеходния туризъм и катеренето, които се стичат в района, за да поемат по пътеките и да се насладят на уникалните пейзажи. А планината Фуджи е може би най-голямата забележителност в Япония, тъй като е най-високият връх в страната с впечатляващите 3776 метра. Официалният сезон за изкачване на планината Фуджи е от началото на юли до началото на септември, когато пътеките са без сняг и времето е меко, така че това е идеалното време за посещение на това свещено място.

Това са три вулкана в един
Може да изглежда, че е само една гигантска планина, но планината Фуджи всъщност е съставена от три отделни вулкана: Комитаке в долната част, Кофуджи в средата и Фуджи на върха, който е най-младият от трите вулкана.

До 1868 г. на жените е било забранено да я изкачват
Тъй като планината има свещено значение и изкачването ѝ отдавна е религиозна практика, тя официално е била забранена територия за жени до реставрацията Мейджи през 1868 г. Първата западна жена, достигнала върха, е лейди Фани Паркс през 1869 г. 
В продължение на векове до 1868 г. на жените е било строго забранено да изкачват планината, като им е бил разрешен достъп до нея само до втория етап. Една от основните причини е, че жените, особено красивите, могат да разгневят Конохана-сакуя-химе ( богинята на планината Фуджи и всички вулкани в японската митология. Тя също е цветът-принцеса и символ на деликатния земен живот. Конохана-сакуя-химе често се смята за аватар на японския живот, особено след като нейният символ е сакура) и да предизвикат изригване на планината Фуджи.

Тя е свещена планина
Планината Фуджи е свещено място за последователите на шинтоистката религия от VII в. насам, като шинтоистите смятат върха за свещен за богинята Сенген-Сама, а в подножието и при изкачването му има много светилища. Той е една от трите свещени планини в Япония, заедно с планината Тате и планината Хаку.

За първи път е изкачена от монах
Смята се, че първият човек, който се е изкачил на планината Фуджи, е бил монах през 663 г. от н.е., въпреки че името му е неизвестно. След това върхът е изкачван редовно от мъже, като сър Рутърфорд Алкок е първият известен западняк, достигнал върха през 1860 г.

Върхът е символ на Япония
Планината Фуджи отдавна е един от известните емблематични символи на Япония, който допринася за културната и духовната география на страната. С течение на годините върхът се е превърнал от обект на поклонение в източник на художествено вдъхновение, като е присъствал в поезията, литературата и безброй художествени гравюри.

Той е активен вулкан
Макар да е място със спокойна и свещена красота, планината Фуджи всъщност е активен вулкан, който се намира на троен възел на тектонична активност, където се срещат Амурийската, Охотската и Филипинската плоча.

Последното му изригване е през 1707 г.
Въпреки че е активен вулкан, планината Фуджи не е изригвала от 1707 г., когато изригва в продължение на две седмици. Това довело до падане на пепел върху съседните градове в Токио и образувало нов кратер и връх в югоизточната му част.

Заобиколен е от пет красиви езера
Основата на планината Фуджи е заобиколена от пет прекрасни езера, които се намират на около 1000 фута над морското равнище и предлагат впечатляваща гледка към планината. Районът на езерата се е превърнал в популярно място сред туристите благодарение на неповторимата си обстановка. Благодарение на геотермалната активност в района има горещи извори, в които можете да се къпете - идеални за облекчаване на болките след дълъг ден на изкачване.

Има четири пътеки до върха
До върха на планината се стига средно за около шест часа, като има четири различни пътеки, по които можете да стигнете. По всеки маршрут ви очакват десет станции за почивка, които предлагат храна, напитки и места за отдих, а ако сте начинаещ планинар, препоръчваме ви да поемете по популярната пътека Йошидагучи до върха на планината.

Това е най-изкачваната планина в света
Като най-популярната атракция в Япония, планината се посещава от около 300 000 катерачи всяка година и като се има предвид, че е достъпна само за малко повече от два месеца в годината, това е доста впечатляващ брой.