Безсъние – как да си помогнем с медитация

  • Сподели:
Безсъние – как да си помогнем с медитация

В днешно време все по-често се случва на хората да отключват всякакъв вид нервни неразположения, дължащи се на ежедневния стрес, на който са подложени, като впоследствие това натоварване пречи на мозъка ни да изключи, за да си набави нужните часове сън. Сънят пък от своя страна, успява да ни зареди както физически, така и духовно.

Безсънието, от което страдат почти 30 % от хората по целия свят ги кара да се чувстват уморени, не достатъчно концентрирани, изнервени и неработоспособни. За да води един човек здравословен и пълноценен начин на живот се нуждае от между шест и осем часа сън на денонощие, а когато не успява да ги получи започват да възникват и психическите сривове. Последствията от липсата на сън могат да бъдат наистина смущаващи, дори унищожителни за човешкото тяло. 

Колкото по-уморен е мозъкът ни, толкова по-бавно функционира той и тогава започват да настъпват моментите на зацикляне и изключване, дължащи се на това, че не сме успели да заредим силите си и караме на автопилот! 
За да можем да се справим с този проблем има всякакъв вид терапии, лекарства, природни средства, медитации, които са с цел да успокоят нашето съзнание и да възстановят защитните ни сили, като накарат тялото ни да се отпусне напълно и да се презареди отново. Има много направени проучвания по целия свят свързани със състоянието, в което изпадат хората при липсата на сън и как в действителност безсънието започва да се отразява на цялото ни тяло включително на паметта, нервната система, дори и начина, по който започваме да възприемаме околния свят.

Ще ви разкрием няколко полезни техники, които ще ви помогнат да се справите по-лесно с безсънието и да освободите тялото си от натрупания стрес и напрежение.

Техника с вода – пречистване на тялото

Това е първата техника, която трябва да изпробвате, след което можете веднага да преминете на втората. Напълнете ваната си с топла вода и отпуснете тялото си. Водата действа пречистващо и освобождаващо и е чудесно средство за сваляне на напрежението. Без значение дали ще е топъл душ или вана направете така, че да можете да се отпуснете максимално, за помощно средство можете да включите и ароматни масла и свещи. Усетете как водата се стича върху тялото ви и отмива цялото напрежение, стрес и негативна енергия, която сте натрупали. Освободени и чисти наметнете нещо леко и удобно и се настанете веднага, след този ритуал на леглото. Отпуснете цялото си тяло и преминете на втората техника.

Техника за сън – пречистване на ума

Музика, гласове, осветление - всички тези неща са фактори, които се отразяват на желанието ни да се отпуснем, затова когато имаме проблем със съня на първо място трябва да се опитаме да се отървем от всички вредни елементи, които допълнително ни стресират и пречат на съня ни, като всякакъв вид електрони устройства, тв, телефони, таблети и т.н. След което да намалим или да изключим напълно осветлението и да отпуснем цялото си тяло в най-удобната възможна поза. Когато успеем да освободим съзнанието си от натоварващите мисли и от всичко онова, което ни пречи да заспим, ще можем да се отпуснем напълно и да си набавим нужната почивка. 

Много хора споделят, че приятната бавна музика най-ече класическата, освобождава напрежението и ги изпълва със спокойствие, затова може да опитате, преди да преминете към самата техника за сън да успокоите съзнанието си, като си пуснете отпускаща бавна мелодия. Колкото по-спокойни се чувстваме, толкова по-бързо ще успеем да заспим, именно на този принцип правят и лекарствата срещу безсъние, в които всъщност главните съставки са отпускащи нервната система съставки, като мелатонин и различни видове хомеопатични лекарства, изработени от природни средства, които имат способността да освободят напрежението от нервните клетки и да отпуснат съзнанието и тялото ни. 

Техниката за сън ще ви помогне да потърсите причината, след което да разрешите тази тревожност и именно тогава при вас ще дойде и съня. Поговорете със своето съзнание, отпуснете се, релаксирайте и си задайте въпроса, защо се чувствате толкова напрегнати, а когато достигнете до отговора се постарайте да осъзнаете, че това не е причина за да се тормозите и да стресирате своето тяло и мозък. След което усетете как бавно се отпускат краката ви, сякаш са в безтегловност и вие вече нямате контрол над тях, после и ръцете и накрая главата ви. Премествате се на някое красиво място, може би морето и се любувате на слънцето, топлината и красивата гледка, докато вълните галят всичките ви сетива.

Представите си тази картина и зачеркнете досегашните тревожни мисли, които не са ви позволявали да получите заслужена почивка. И сега оставете фантазията ви, да ви отведе там, където се чувствате най-сигурни и щастливи, докато съзнанието ви бавно открива пътя към почивката и хармонията.

Медитацията е средство, чрез което можем да отпуснем своето съзнание от тревожността, като се пренесем на друго място и заредим душата си с чиста енергия!

 Успех!