Как да помогнем на своята памет да не изключва важната информация

  • Сподели:
Как да помогнем на своята памет да не изключва важната информация

Подборът на информация е от съществено значение за обема данни, които съхраняваме в своята глава. Много хора имат навика да изтриват важната информация, като на нейно място съхраняват тази, която в последствие се оказва им е напълно безполезна и това се случва, защото нямат навика да правят предварителен подбор на качеството информация, която достига до техния мозък и така в един даден момент те осъзнават, че онези важни елементи, които са им необходими точно сега и в момента, с времето са били изхвърлени от тяхната памет. 

В днешно време става все по-трудно да се съсредоточим и да подредим мислите си по важност, именно поради тази причина повечето хора започват да изпитват известните затруднения, дори и в своите ежедневни задължения. Съществуват много методи, чрез които можем да помогнем на своята памет и да синхронизираме важните елементи.  

Когато се налага да запаметим важна информация, можем да изпробваме техниката за запаметяване, чрез визуализация, като например можем да свържем дадени елементи, след което да се опитаме да ги визуализираме, така ще помогнем на нашата памет да съхрани именно тази информация, която в бъдеще време ще ни бъде от полза. 

Още една техника е свързана с повторението, така има по-малка вероятност да забравим тази важна информация, от която силно се нуждаем. Периодично можем да си повтаряме и да визуализираме тези елементи, дори можем да използваме и близки асоциации, които ще ни подскажат верния отговор и няма да позволят на съзнанието ни да изтрие тази информация. 

Много хора използват метод, чрез пресмятане, тогава когато се опитват да запомнят важни елементи, имена и детайли от дадена ситуация, те просто номерират мисловно всяко действие, след което го пресъздават в главата си и така успяват да запазят и съхранят информацията, която смятат за жизнено важна.

Изследователи са установили, че колкото повече упражнения свързани с нашата памет правим редовно, толкова повече важна информация успяваме да запазим през годините, но когато спрем да тренираме мозъка си, обикновено достигаме до момента, в който не можем да се сетим и за дребни детайли свързани с нашето ежедневие и неща, които със сигурност знаем, но просто сме позволили на паметта ни да изключи за определен период от време.

Тренировките свързани с подсилване на паметта могат да ни помогнат да не изключваме тогава, когато другите очакват от нас да им споделим важна информация.