Как да успокоим нервите си за няколко минути

  • Сподели:
Как да успокоим нервите си за няколко минути

На всеки човек поне веднъж в живота се е случвало да изпадне в подобна ситуация, в която чувства, че бързо губи почва под краката си и няма никакъв контрол над ситуацията. Обикновено когато човек е психически уморен, тогава най-лесно отключва нервни изблици и се поддава на напрежението. Колкото и да сме ядосани трябва да бъдем сигурни, че изход винаги има, но ако го търсим, когато сме най-уязвими много по-трудно ще успеем да достигнем до правилното решение и да излезем от омагьосания кръг.

Нервното напрежение е източник на стотици заболявания, затова трябва да го овладеем и да не се поддаваме в по-стресовите ситуации. Ще ви разкрием няколко начина, които ще ви помогнат да смъкнете напрежението и да не приемате нещата твърде лично и прекалено импулсивно. 

Пренесете се на по-хармонично място
Тази техника бихме могли да я практикуваме навсякъде, както у дома, така и в офиса. Достатъчно е да се отпуснем удобно на креслото и да затворим очи, след което бавно да започнем обратно преброяване от 10 към 1 и ако все още чувстваме тези нервни мравучкания и напрежение трябва да продължим да броим, като си представим красиво кътче от света, което бихме искали един ден да посетим. Визуализацията на красиви пейзажи е способна да въздейства над нервните клетки и да създаде усещането за баланс и свобода.

Ароматерапия за понижаване на стреса
Някои аромати притежават антистресов ефект върху психиката ни, тъй като стимулират производителността на мозъчни клетки. Различните миризми могат да ни успокоят и да възвърнат вътрешната ни хармония. Всъщност липсата на серотонин отключва нервно безпокойство и агресия. Някои аромати, като жасмин, ванилия, лавандула и различни видове плодове, действат успокоително и успяват да създадат усещане за хармония. Колкото по-често прилагаме тази терапия, когато се чувстваме стресирани, толкова по-лесно ще можем в бъдеще да контролираме нервното напрежение. 

Разходка за овладяване на стреса
Най-добрите решения взимаме когато умът ни е освободен от тревоги, затова трябва да излезем сред природата и да се разходим, като през това време мислим единствено и само за положителни събития и се концентрираме върху тези неща, които създават в нас усещане за хармония и вътрешен баланс.

Изхвърлете източника на напрежение
На първо място разберете кое е това нещо, което ви е въздействало по този неприятен начин и е успало да отключи тревога във вас. Когато вече сте сигурни какво точно ви притеснява, просто се постарайте да намерите начин, чрез който да възстановите баланса, но ако не успеете да се справите с това, трябва да изхвърлите източника на стрес и да го замените с положителни мисли.

Мислите могат да бъдат свързани с ваши любими същества, мечтана работа, планирана почивка и т.н. Колкото по-бързо се справим с конкретния източник на напрежение, толкова по-силни ще се почувстваме, защото ние сме тези, които държим контрола върху своето поведение, мисли и емоции, а най-разумните решения можем да вземем тогава, когато се почувстваме стабилни и балансирани, не го забравяйте.

Контрол над емоциите
Когато сте под голямо напрежение никога не оставяйте емоциите си да изпреварват събитията, защото обикновено, когато сме стресирани взимаме най-погрешните решения в своя живот. Още по-често нашите думи са способни да изпреварят логическата мисъл и да ни създадат наистина сериозни проблеми, затова трябва да се научим да се контролираме, независимо дали ще е, чрез малко почивка, музика, медитация, приятни занимания, близки приятели, ароматерапия или пък броене на ум и визуализация на красиви образи. 

Важното е да го направим и да намерим своя начин да се измъкваме от стреса, докато не сме прегрели напълно. По-добре е да замълчим, да помислим и да оставим на Вселената да ни помогне в разрешаването, дори и на най-деликатните казуси.