Магическият ключ, който отваря всички врати – Самочувствието

  • Сподели:
Магическият ключ, който отваря всички врати – Самочувствието

''Винаги помни, че ти си по-смел, отколкото вярваш, че си. По-силен отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото мислиш!'' – Кристофър Робин

Самочувствието в действителност е тази вяра в собствените ни способности, която ни помага по-лесно да постигаме целите си. Голям процент от хората не вярват достатъчно в собствените си възможности, не са достатъчно самоуверени, което от своя страна ги демотивира да се хвърлят в дълбокото и да вземат това, което толкова силно искат.

Никой в този свят не се ражда със самочувствие, всеки човек постепенно го добива с времето и разбира, че то наистина е способно да отвори дори и непробиваемите врати към успеха.

Стойностният човек оценява своите качества и се опитва да изпъкне, чрез тях, докато хората, които още не са ги открили и нямат достатъчно вяра, че ще се справят, обикновено тъпчат на едно място завладени от страха, че ще се провалят, преди дори да са опитали.

Самочувствието ни е особено нужно в свят изпълнен с хищници, в който човек трябва да бъде изключително бърз и много подреден в мислите си, за да успее и да напредва, без да се налага да тъпче на едно място и да се вглъбява в своите недостатъци. Всеки човек изпада в моменти, в които съмненията започват да разяждат самочувствието му и никой не казва, че той трябва да се стреми да бъде  идеален, за да постига своите цели, просто трябва да вярва в способностите си и да се замисли как именно чрез тях ще може да достигне до желания успех, защото самочувствието е този кораб, на който трябва да се качим, ако искаме да се придвижим от точка А до точка Б и докато плаваме трябва да можем да се насладим на цялостната гледка, вместо да стоим цял живот на брега с мисълта, че ако отплаваме има вероятност да се удавим. 

''Оптимизмът е вярата, която води до успех. Нищо не може да бъде постигнато, без вяра и увереност!'' – Хелън Келър

Когато човек подхранва самочувствието си, той придобива по-различен поглед за живота, разбира кое в действителност е важно за него и насочва мислите си в постигането на своите цели, а когато до себе си има за опора доброто самочувствие, той по-лесно успява да се справи в трудните ситуации и хора. Често пъти човек се оставя на черногледството да ръководи животът му, просто защото е имал лош ден в службата или е изникна някакъв проблем, тогава започва да се обвинява и да се вкопчва в своите недостатъци, а негативното мислене успява още повече да го накара да се чувства нещастен, затова сами разбирате колко е важно човек да притежава добро самочувствие, плюс правилна преценка за собствените му възможности, тогава ще може по-лесно да се бори за това, което иска и няма да се остава на негативизма и страха от неуспех да ръководят ежедневието му.

Когато човек е самоуверен той успява по-бързо да се справи с трудностите, защото започва по-бързо да намира правилните решения, защото е спрял да бъде заложник на страха. 

Самочувствието не означава да спрем да виждаме своите грешки, напротив самочувствието ни помага да се изправим срещу тях и да поемем отговорност за действията си, като вътрешно в себе си знаем, че следващия път, ще бъдем по-добри и ще се постараем, да не ги допускаме.

Самочувствието не означава и да спрем да ходим по земята и да се издигнем върху облаците над всички останали, като спрем да чуваме чуждото мнение и започнем да се възприемаме за Властелините на света – самочувствието ни дава крила, за да се справим с препятствията по пътя към успеха, но то никога не трябва да бъде използвано, като оръжие срещу другите хора, защото не ги харесваме достатъчно и сме решили да мачкаме всеки по пътя си, това е просто недопустимо и когато човек започне да се самозабравя обикновено става роб на своя нарцисизъм.

Човек няма как да постига своите цели върху гърба на останалите хора, нито пък трябва да се опитва да угоди на всички, защото и това е една загубена кауза, просто трябва да знае цената си и никога да не се подценява, а да се бори докрай за своите най-съкровени желания и мечти.

''Вървете уверено в посоката, която сте избрали. И живейте живота, който сте си представяли!'' – Хенри Дейвид Торо