Неспокойството на духа и как да намерим щастието си

  • Сподели:
Неспокойството на духа и как да намерим щастието си

''Ако нашите духовни граници са непокътнати ние ще познаваме себе си като духовни същества независимо от условията на живота ни. Независимо дали сме болни или в добро здраве депресирани или щастливи в първична връзка или сами ние ще познаваме себе си като част от духовното семейство на живите и отминалите видимото и невидимото естественото и свръхестественото. Ще бъдем сигурни в благодатта оптималната цел на живота или мир в средата на всичко!'' – Сидни Дейл 

Източните духовни учения вярват, че човешкото щастие се крие дълбоко в нашата душа и ние трябва да го потърсим именно в собствената си душа, то не зависи от външни обекти, нито пък от притежания, то е плод на нашето съзнание и чувства.

Земните блага никога не могат да предоставят на човек това пълно щастие, към което всеки се стреми, нито богатствата, нито материалните вещи са способни да ни заредят с този вътрешен мир и удовлетворение, които всеки човек търси през целия си живот.

Тези неща не са трайни и както идват в нашия живот, така и си отиват, след което човек започва да чувства, че иска нещо повече от това, за да бъде истински щастлив. 

Човешката душа е притежание на живота, но намира своето щастие, само и единствено в покоя, докато нашето тяло принадлежи на земята и е склонно да се наслаждава само и единствено на земните блага, затова сами разбирате, че докато храните и се грижите за своето тяло, вие няма как да получите същото духовно щастие, щом пренебрегвате душата си, а тя се нуждае от мир и хармония. 

Много източни духовни учения успяват да ни покажат пътя към точно това щастие и ни казват, че когато успеем да се откъснем от всекидневните проблеми, стрес и земни блага, ние ще изпитаме този духовен мир, който ще сгрее душата ни. Вътрешният покой, както и нашите мисли, чертаят земния ни път и определят дали ще получим това духовно удовлетворение или ще живеем живота си в едно безкрайно търсене и неспокойствие. 

Истинското човешко щастие се крие в разума, любовта и вярата, именно те са дърпащите сили, които ни помагат да живеем в хармония със себе си. И когато успеем да намерим баланса и равновесието между тях, ще постигнем този вътрешен мир.

Всеки жив човек из целия свят търси точно този ключ, който ще му помогне да живее в хармония със самия себе си и ще изпита пълно удовлетворение от своите действия, мисли и постъпки - от целия си живот.

Когато човек подходи с мъдрост, ще успее да открие своите отговори, докато тези, които ще предпочетат да останат в неведение ще пилеят своите земни дни, без да са открили, нито смисъла на своето съществуването, нито пък това духовно равновесие, което им гарантира щастлив живот.

Любовта е това чувство, което всеки човек носи със себе си, още от деня, в който се е родил и го взима отново със себе си, след като неговите земни дни приключат, докато щастието ние намираме след като опознаем своите чувства и разберем, че вътре в душата си носим едно голямо съкровище, което не би могло да бъде заменено с никакви земни притежания!

Вижте още: Как да се предпазим от вредните хора и връзки, в които попадаме

Как да излекуваме емоционалните си рани

Самовъзпитание и контрол на чувствата ни

 Самочувствието – първата стъпка към по-добър живот

Не гледам броя на хората, които са с мен

Как да преборим паническите си страхове

Как да преборим депресията и негативните мисли