Новогодишни ритуали за изчистване на кармата

  • Сподели:
Новогодишни ритуали за изчистване на кармата

Декември е време, в което правим равносметка и обмисляме резултатите от изминалата година. За да навлезем в новите 12 месеца с чиста съвест, си струва да помислим за изчистване на кармата още сега.

Кармата на човек се формира през целия му живот. Тя може да бъде както положителна, така и отрицателна, колебае се през годините и пряко зависи от ежедневните ни действия. Изчистването на кармата е осъзнаване и изкупление на греховете от миналия и настоящия живот. Световните религии имат списъци със смъртни грехове, които по един или друг начин влияят на нашата карма (православието има седем, будизмът - десет, а ислямът - седемдесет и шест). В допълнение към деянията от тези списъци кармата се задръства от вечните обиди, клюките, оплакванията и негативното психологическо състояние. Представителите на различните вероизповедания препоръчват кармата да се чисти веднъж на няколко месеца, като се прибягва до различни ритуали. Най-подходящото време е новогодишната нощ, по време на която всеки се замисля за грешките и постиженията си.

Видове карма

Кармата се разделя на няколко подвида и се разграничава според последиците от нея: санчита - обща карма; прарабдха - най-новата карма, която ще се прояви в близко бъдеще; криямана - карма, образувана в резултат на настоящи действия; агама - последица от това, което човек възнамерява да направи в бъдеще. В зависимост от това, върху кого се стоварва, кармата се разделя на още няколко вида. Тя бива семейна карма (карма на седемте поколения на едно семейство), карма-сая, или любовна карма (скрита между мъж и жена) и лична карма (проявяваща се чрез физически заболявания). Паричната карма е свързана с личната карма, но винаги се разглежда отделно, тъй като е от голямо значение за благополучието на човека в материален план.

Защо да почистваме кармата

Изчиствайки кармата си, човек неутрализира последиците от своите лоши и несправедливи действия в миналото. След ритуалите за пречистване ставаме по-спокойни и мъдри, а душата намира покой. Изчистването на кармата през новата година е особено символично, тъй като всички лоши неща автоматично остават в миналото: човек подсъзнателно отваря нова глава от живота си, отказвайки се да пренесе предишните неуспехи в новата година. Може да не вярвате в кармата и да си мислите, че тя няма да ви настигне - но тя няма да изчезне и само ще набере скорост, за да причини вреди в бъдеще.

Аскетизъм

Същността на ритуала се състои в това, че за времето на изчистване на кармата е необходимо да се откажем от това, което наистина е скъпо. Най-разпространената практика е да се откажете от любими ястия, но ако това е твърде трудно или неприемливо за здравето, можете да опитате други методи - например да се откажете от музика или секс. Периодът, през който се издържа на аскетизъм, се избира от самия човек. Той може да бъде един ден или две седмици. Изпълнявайки ритуала до 31 декември включително, можете да се отървете от повечето негативни нагласи на личната карма и да премахнете отговорността за съмнителното минало.

Ритуал с храна

Този метод е подходящ за тези, които искат да изчистят не само собствената си карма, но и кармата на предците. За индийския ритуал ще са ви необходими няколко предмета: две нови чинии (от които никой не е ял), бяла свещ и пакетче ориз. Станете рано сутринта, вземете душ и облечете чисти дрехи. Сложете ориза да се вари. Докато той се вари, прочетете над него утвърждения или молитви (в зависимост от вашите убеждения).Не забравяйте, че оризът не трябва да се опитва. Когато водата се свари, поставете зърната върху чиста чиния и я сложете пред свещта. След 5-10 минути прехвърлете ориза върху втора нова чиния. След това вземете свещта в ръце и кажете: "Каня членовете на моя род да дойдат и да участват в тази храна". Оставете ориза в чинията, докато свещта изгори, а след това го прехвърлете в обикновена чиния - не можете да ядете от новите прибори - и го изяжте както обикновено.

Малки дела, които помагат за пречистване на кармата възможно най-скоро

За тези, които не са готови да изпълняват пълноценни ритуали, има други начини за изчистване на кармата. Те са лесни, но отнемат повече време: трябва да се извършват през месеца до 31 декември.

Ревизирайте нагласите си и въведете ред в главата си, като промените начина си на мислене от "справям се зле" на "справям се чудесно". Трудно е, но позитивното мислене ще ви помогне да се отпуснете и да бъдете благодарни за това, което вече имате. Пречистете душата си: не дръжте злоба, опитайте се да простите на всички недоброжелатели и мислено се извинете на тези, на които може да сте навредили. Не забравяйте да облагородите и почистите тялото и пространството си. Подреждайте всеки ден и се грижете за себе си, за да влезете в новата година в отлично състояние на духа. Правете добри дела и не очаквайте нищо в замяна - дори най-малката безкористна постъпка (да отстъпите мястото си в транспорта, да помогнете да се пренесе тежка чанта) ще изчисти кармата ви и ще ви накара да се почувствате по-добре.