Религиозното движение Харе Кришна – докосване до Бог

  • Сподели:
Религиозното движение Харе Кришна – докосване до Бог

''Знанието дава възможност да се прави разлика между лъжата и истината. Знанието се поражда от самоконтрол, изучаване на Веда, спазване на задълженията, духовен опит, разсъждение (размисъл и анализ) и прозрение (просветление). Който притежава знание, вижда Вселената, която съществува преди началото, междувременно и след края на Вселената!'' - Шримад Бхагаватам.

Религиозното учение Харе Кришна е основано през 1966 г. от индийския религиозен водач Прабхупада, който е и разпространителят на това учение в цяла Индия. В България това движение е регистрирано, като религия през 1991 г. Целта на Харе Кришна е да задвижи силата на духовното опознаване и откъсването от всичко материално и пагубно за живите същества по света. Обществото на това движение принадлежи на Вайшнавизма, който е един от клоновете на индуизма.

Учението Харе Кришна има за цел да приближи човешкото създание до природата и до Върховния Бог, който има много и най-различни имена по целия свят, но те го наричат Кришна. Тяхната основна задача е да намерят Абсолютната истина, като се доближат до всичко не материално, духовно и носещо почерка на природата, която ни заобикаля. Това религиозно учение е пряко свързано с голямата любов и отдаденост към Бог. Когато човек успее да вникне на едно по-висше духовно ниво и да промени начина си на мислене, той всъщност ще е способен да намери отговорите на абсолютно всички въпроси в своя земен живот, като например - целта на нашето съществуване и връзката ни с Бог. 

''Всяко познание, независимо дали е сетивен опит, абстрактно разсъждение, изучаване на свещените писания или прозрение, води до разбирането, че светът тук има начало и край, и че времето му е кратко. Затова трябва да изживеете времето, което ви е дадено без привързаности!'' – Шримад Бхагаватам 

Обществото, което следва тази религия, се придържа към основни забрани свързани с непозволени действия на последователите на тази религия, които опетняват и вредят на техният духовен, умствен и физически мир. Тези забрани са свързани с извънбрачни връзки, всякакъв вид хазартни игри, употребата на опиуми, месо и риба. Всъщност тяхната традиция относно брачното обвързване се състои първо в сключването на граждански брак, след което и сключването на духовен съюз между партньорите. За да могат да спазят своето обещание към Бог Кришна, последователите на учението трябва да повтарят по 1728 пъти на ден, точно определена мантра, имаща за цел да ги приближи до духовния свят и да ги откъсне от всичко, което би нарушило техния вътрешен мир и би породило напрежение и конфликти в душата им. 

''Един уравновесен човек овладял желанието си да говори безпокойствата на ума, влиянието на гнева и подтиците на езика, стомаха и гениталиите си, е достоен да приема ученици по целия свят!'' – Шри Шримад

В религиозното учение Кришна мантрите и заветите се предават задължително от учител на ученик и така това движение става все по-популярно и с все повече последователи из целия свят.  

''Съзнателното общество (брахман) не се ражда и не умира, не се увеличава и не намалява. То се докосва и осъзнава материалната плът и нейните модификации. Съзнанието в най-чистата си форма е вечно и неразрушимо. Точно както вибрацията на материята се усеща различно от различните сетива, така и частица на съзнанието приема различните форми в различни състояния!'' – Шримад Бхагаватам