Тишината – задължително условие за нашето душевно равновесие

  • Сподели:
Тишината – задължително условие за нашето душевно равновесие

Повечето хора сравняват тишината със самота или пък временна дълбока изолираност, която по-скоро ни натъжава, вместо да ни зарежда. Истината обаче се крие в способността ни да направим контакт със себе си, без това да предизвиква някакви мрачни мисли в нас.

Простичко е, за да може един човек да възстанови вътрешната си хармония, задължително трябва по-често да отделя време за себе си, като остане сам и се запита накъде е тръгнал и какво се очаква от него. Често препускаме толкова бързо през живота, че напълно забравяме да регенерираме своята вътрешна енергия, а това е особено важно, ако искаме да се чувстваме спокойни, хармонични и най вече щастливи от живота си! 

Половин час на ден е напълно достатъчен да си възвърнем баланса, като се откъснем за момент от външния свят и всички произтичащи проблеми. Само така бихме могли да възстановим енергийните си сили и да се заредим за следващите изпитания, на които задължително ще ни подложи съдбата. 

Тишината е начин да надникнем в своите мисли и да ги подредим, а когато сме заобиколени с много хора, това е напълно невъзможно да се получи, особено при хората, които не могат по никакъв начин да се изключват. Тук не говорим за някаква постоянна социална изолираност, а за глътка въздух и събиране на мислите, което ни е изключително нужно в днешно време, за да не прегреем тотално.

Колкото по-напрегнати и уморени сме, толкова повече губим концентрация и желание за действие, а тишината е онзи сигурен пристан, на който спокойно можем да си отдъхнем и да възстановим жизнените си сили. Можем да заредим не само душата си, но и тялото си, благодарение на тишината, която е най-добрият помощник срещу стреса, защото ни помага да подредим мислите си и да възстановим физическите си сили.

Психолози са установили как действа тишината при брачните двойки, както и при тези, които живеят от дълго време заедно. И тук най-интересното е, че са достигнали до извода, че двойките които успяват да си дадат подобна почивка и дори вечер релаксират в компанията на другия мълчейки, всъщност много рядко се развеждат и разделят. А причината се крие във факта, че и двамата партньори са намерили най-подходящия начин, чрез който успяват взаимно да се зареждат и да възстановят силите си от дългия стресов работен ден и от милионите ежедневни  задачи. При двойките обаче, които не са успели да намерят някакъв синхрон, конфликтите във времето са се засилили, което е довело и до разпадането на техните връзки. 

Има още научни изследвания, в които се установява как действа тишината върху нашата памет. Резултатите навеждат учените отново към благоприятното въздействие на тишината, която ни помага впоследствие да се концентрираме по-бързо, както и да запаметяваме повече детайли, но в случаите, в които преди това сме успели да си отпочинем за няколко минути без разговори, шумове и стрес.

Все по-трудно обаче става в днешно време да си набавим тази задължителна почивка за ума, защото дигиталният свят е превзел не само деня ни, но и нощта. Прибираме се уморени и стресирани, отново сядаме пред екрана на телефона, което спомага за увеличаването на нервното напрежение. Единствено тишината е способна да ни даде тази глътка въздух, от която всички се нуждаят, за да могат да заредят отново батериите си и да се насочат към изпълнението на мечтите си.