Йога: метод за психическа и физическа издръжливост

  • Сподели:
Йога: метод за психическа и физическа издръжливост

Съвременният човек постоянно е изправен пред тежки избори, ситуации и проблеми, а съдбата от своя страна се старае да изпробва неговата психическа и физическа издръжливост. Във все по-забързаното ежедневие често забравяме да обърнем внимание на своите емоционални нужди и да се погрижим за психическото си здраве. Напрежението и стреса са основните фактори, които влияят върху психиката ни. Колкото повече се стремим да догоним своите цели и мечти, толкова по-стресирани и пренатоварени се чувстваме, а умората е източник на нервно напрежение и психически сривове. 

Издръжливостта на психиката е единственият начин бързо да излезем от състояния, като депресия и нервно разстройство, след което да преминем отново към активния си начин на живот. Един от методите, който би могъл да ни гарантира добро психическо здраве е свързан, именно с Йога учението, което става все по-широко разпространено по целия свят. 

Йогата е духовно учение, което се стреми да ни предаде мъдрост, спокойствие на духа и физическа хармония. Тя обхваща, както нашето психическо състояние, така и физическата ни гъвкавост и издръжливост, като се стреми да балансира емоциите в нас и да ни предаде усещане за спокойствие и мир. Тя е свързана с нашето морално, физическо и психическо здраве. Йогата е изградена върху духовни принципи и вярвания, които ни помагат да издигнем своя дух, като му предадем необходимата свобода. 
Йога се практикува в Индия близо 5000 години, като всяка от осемте степени на Йога е описана в специална книга под името Йога-сутра създадена от Патанджали. 

Йогата се стреми да пречиста първо душата ни, след което да премине и през физическото ни тяло, затова и първите четири степени от нея са фокусирани върху нашия морал и духовни норми, а следващите върху физическото ни състояние. Първите две степни наподобяват божии заповеди и са свързани със самодисциплината, любовта към ближния и пречистването на всички човешки недостатъци, като омраза, злоба, лъжа, насилие и отмъщение. Следващите степени наблягат върху физическото ни усъвършенстване, чрез полезни здравословни техники, с които да накараме тялото си да се чувства комфортно и здраво. 

Йогата може да се практикува шест дни от седмицата, като задължително един ден не се правят никакви упражнения. Хубаво е силовите и духовните упражнения да се редуват, като през цялото време е нужно да наблягаме на своето дишане. 
Първата поза от йога ни помага да се концентрираме върху своето дишане, като отпуснем напълно мускулите си. Тя се нарича ‘’Умрял’’ – по гръб или корем. Позите в йогата са много и различни по сложност, но всичките те имат за цел да въздействат върху нашата нервна система и физическа издръжливост.

Чрез тях можем да нормализираме своя пулс и да забавим сърдечния ритъм, което е и научно доказано. Нужно е да легнем по гръб, след което да се опитаме да отпуснем всички части от тялото си, като наблегнем основно върху слънчевия сплит. Когато успеем да регулираме дишането си ще можем да се съсредоточим и върху останалите органи от своето тяло. Йогата е механизъм, който успява да ни зареди с енергия и да ни накара да повярваме в нашите свръх духовни сили!