Защо трябва да тренираме своята памет

  • Сподели:
Защо трябва да тренираме своята памет

Нашата памет в действителност е като един голям гардероб, в който е подредена, както новата така и старата информация, която сме успели да придобием в жизнения си път.

Тази информация е точно подредена и закодирана, а мозъкът ни я използва с помощта на асоциации, които му помагат да достигне до тази информация, която му е нужна. Организацията на паметта е нещо наистина специално, което прави нас, хората, едни от най-интелигентните същества на тази планета.

Мозъкът ни има способността да възприема трайно за по дълъг период от време дадена информация, след което да я запомни и кодира в резервите на неговата памет. Съществуват много видове психологически техники, които могат да ни помогнат да тренираме и усъвършенстваме своя умствен потенциал и памет.

Когато започнем да тренираме своята памет, ние получаваме възможността  да се справяме по-лесно с ежедневните ребуси, които ни е подготвил животът под формата на трудности, проблеми и ситуации, в които не искаме да попадаме.

Когато тренираме своята памет, ние ще можем да се справяме по-лесно с главоблъсканиците, които ни изпраща съдбата, ще можем да усъвършенстваме нашата памет и тя ще работи на пълни обороти и безотказно, а това е от особено значение, ако искаме да бъдем успешни и щастливи. 

Упражнения за повишаване на продуктивността на паметта ни

Напишете на един лист хартия първите 15 думи, за които се сетите като ги номерирате, след което започнете да ги прочитате от първата до последната, като се опитате да ги запаметите, както и реда, в който се намират една след другата, затова упражнение отделете 20 минути.  

След като сте се опитали да запаметите всичките 15 думи, както и техните номера, скрийте листа и започнете с тренировката на вашата памет, като поставите празен лист, в който трябва да подредите по същия начин, като предишния, думите и техните номера. Упражнението ще ви покаже колко всъщност е развита запаметяващата функция в мозъка ви.

Метод за запомняне на числа

Вземете лист и напишете първите 10 числа, които ви дойдат на ум, те трябва да бъдат двуцифрени и в разбъркан ред, след което ги прочетете няколко пъти и скрийте листа.

Опитайте се без да пишете, да изговорите тези числа в правилната им подредба, така ще можете да тренирате своята памет с помощта на числата. За да стане това упражнение малко по-сложно, обърнете листа и номерирайте всяко число, след което се опитайте да запомните, както числата така и номера пред всяко едно от тях, скрийте листа и вземете нов, като се опитате да напишете правилната подредба на всички числа и тяхната номерация. 

Когато ни се налага да запомним повече числа има лесен метод, който би ни помогнал да го направим и той е свързан с подреждането мисловно на тези числа в редица, след което тяхното разделение с помощта на точка, запетая или тире, така например номера 987654321 би изглеждал 987-654-321, което е и по-лесно за запаметяване.

Има много начини, чрез които можем да запомним важни дати, номера и дълги редове с числа, просто трябва да ги отделим посредством някакъв препинателен знак, след което да ги повторим няколко пъти разделени на части, това е метод, който може да ни бъде от голяма полза, когато се налага да помним дълги телефони номера, регистрационни номера или пък номера на улици.

Винаги трябва да правим някаква асоциация, както с числата, които трябва да запомним, така и с думите, които ни се налага да не забравяме, защото асоциацията е начин, чрез който по-лесно можем да запаметим важна за нас информация.  

Четете още: Генетичната карма и какво трябва да знаем за нея

Какво прави 80-годишният ми баща, за да остава здрав?

Стареенето е болест, която можем да избегнем, според Дейвид Синклер

Лечебните съвети на Ванга