Божествената смокинята и нейните ползи за здравето ни

  • Сподели:
Божествената смокинята и нейните ползи за здравето ни

Дървото от смокиня е едно от най-старите и древни плодови дръвчета, което притежава безброй хранителни съставки, като пектин, който е изключително полезен в борбата с излишните килограми.

Още преди години хората са използвали този плод за лечение на различни болести, свързани с проблеми на дихателните пътища, както и при различни видове обриви, екземи и кожни проблеми. 

Смокинята има много лечебни съставки, които са изключително полезни за човешкото тяло и независимо дали я консумираме прясна или сушена, тя продължава да съхранява в себе си всички полезни вещества. 

Смокинята е плод, който може спокойно да се използва във всякакъв вид диети и хранителни режими, тъй като тя действа пречистващо и подсилващо, както на нашето сърце, така и за преработването на вредните вещества, които са полепнали върху черният ни дроб. Когато имаме някакви проблеми с гласните струни и усещаме как гласът ни започва да се губи, можем да смачкаме смокини и към тях да прибавим прясно мляко, след което да изпием тази отвара. 

Сокът от смокинята пък от своя страна, можем спокойно да го прилагаме върху открити рани и наранявания, защото той действа целебно и има способността, бързо да затваря раните. 

Сладкото от смокини е вълшебен дар, който спомага прочистването на дихателните пътища и можем да го използваме при бронхит, пневмония и ангина. 
В някои страни не само, че са успели да намерят начин, чрез който да съхранят полезните съставки на плодовете, но успяват и да повишат техните хранителни и лечебни съставки, като намалят водното съдържание. 

Смокинята може да се каже, че е супер храна с безброй много ползи за човешкия организъм Тя може да се консумира, както преработена под формата на чайове, компоти, сладка,така и напълно натурална. 

Рецепти със смокини  
Смокинята може да се консумира и в закуската ни, като смесим овесени ядки, почистим и намачкаме смокини и ги прибавим към тях. За да подсладим допълнително нашата закуска, можем да използваме кафява захар.

Тя може да бъде използвана и в плодови млечни десерти. За да си приготвим домашен десерт, можем да използваме чаша кисело мляко, няколко бисквити, малко бадеми и намачкани смокини. 

Смокинята може да бъде добавена в почти всички видове десерти – торти, кексове и дори можем да я пасираме и да си направим плодово смути.