С какво са полезни кестените за здравето ни

  • Сподели:
С какво са полезни кестените за здравето ни

Кестените с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на витамин С са по-близки до плодовете, отколкото до истинските ядки. Те имат бодлива обвивка и тъмнокафява черупка, като и двете трябва да бъдат отстранени преди ядене.

Кестените могат да се консумират сурови, печени, смлени на брашно или смесени в сладкиши. Те растат по дърветата от рода Castanea и много видове в тази група могат да живеят впечатляващите 500 години или повече.

Има четири основни вида кестен: китайски кестен, японски кестен, европейски кестен и американски кестен

Американският кестен някога е бил често срещан в източните Съединени щати, но е бил почти унищожен от гъбична зараза в началото на 1900 г. Европейският кестен, Castanea sativa, е най-разпространеният и осигурява по-голямата част от кестените, продавани днес в магазините за хранителни стоки.

Ползи за здравето
Кестените са богати на витамин С, което ги прави уникални сред ядките. Всъщност половин чаша сурови кестени ви осигурява 35 до 45 % от дневния ви прием на витамин С.

Кестените губят част от витамин С, ако ги варите или печете, но все още имат между 15 и 20 % от дневния ви прием на този здравословен витамин. За да запазите повече витамин С в кестените при готвене, можете да ги печете на по-ниски температури или да използвате дехидратор за храна, за да ги изсушите. 

Кестените остават добър източник на антиоксиданти, дори след готвене. Те са богати на галова киселина и елагова киселина - два антиоксиданта, чиято концентрация се увеличава при готвене. 

Подкрепете здравето на сърцето

Антиоксидантите и минералите като магнезий и калий помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови проблеми, като сърдечни заболявания или инсулт. Кестените са добър източник на тези хранителни вещества и могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето.

Подобряване на храносмилането

Кестените също могат да помогнат за подобряване на храносмилането. Тези ядки са добър източник на фибри, които ви помагат да сте редовни и подпомагат растежа на здрави бактерии в червата ви. Кестените също не съдържат глутен, което ги прави здравословен избор за хора с целиакия.

Контрол на кръвната захар

Фибрите в кестените също могат да помогнат за балансиране на кръвната захар. Яденето на храни с високо съдържание на фибри гарантира, че тялото ви бавно усвоява нишестето. Това помага да се избегнат скокове в кръвната захар, които могат да бъдат опасни за хората с диабет. Освен това кестените имат нисък гликемичен индекс от 54. Храните с по-нисък гликемичен индекс няма да причинят големи промени в нивата на кръвната ви захар, когато ги ядете. 

Кестените са по-нискокалорични от много други видове ядки. Те са добър източник на аминокиселини, мононенаситени мастни киселини, антиоксиданти, феноли и витамин С.

Ще откриете разнообразие от витамини и минерали в кестените, като например:

Витамин Ц
Витамин Е
Витамин А
Витамин В комплекс
Калций
Магнезий
Цинк 
Желязо
Мед
Манган

Една четвърт чаша сурови кестени съдържа:

Калории: 77
Протеин : 1 грам
Мазнини: 1 грам
Въглехидрати: 17 грама
Фибри: 3 грама
Захар: 0 грама
Холестерол: 0 милиграма
Натрий: 1 милиграм

За сравнение, една четвърт чаша печени кестени съдържа:

Калории: 88
Протеин: 1 грам
Мазнини: 1 грам
Въглехидрати: 19 грама
Фибри: 2 грама
Захар: 4 грама
Холестерол: 0 милиграма
Натрий: 1 милиграм
Неща, за които да внимавате

Суровите кестени са безопасни за консумация от повечето хора. Те обаче съдържат танинова киселина, което означава, че могат да причинят стомашно дразнене, гадене или увреждане на черния дроб, ако имате чернодробно заболяване или имате много проблеми с бъбреците. 

Как се приготвят кестени
Търсете сурови кестени в магазините за хранителни стоки от октомври до декември, когато са най-пресни и питателни. Можете да ги намерите в много супермаркети, специализирани бакалии и фермерски пазари.

По-голямата част от кестените, продавани в магазините, са европейски кестени, отглеждани в Италия, но някои фермери в Съединените щати също ги отглеждат. 

Тъй като суровите кестени са с високо съдържание на горчиви танини, може да предпочетете да ги изпечете преди консумация. Това увеличава тяхното съдържание на захар и добавя нотка на сладост.

Опитайте някои от следните начини за готвене и ядене на кестени:

Пасирайте кестените в блендер и добавете към топли палачинки.
Печете кестени и ги използвайте вместо крутони на салата.
Поръсете нарязани, печени кестени върху печени жълъди или маслена тиква.
Направете захаросани кестени - известни във Франция като Мarron glacé. 
Изпечете кейк с кестеново брашно.
 

Предлагаме ви и: Няколко забележителни причини да пиеш сок от червено цвекло

Полезните храни, които имат лечебни свойства

Ползите от кокосовото масло

9 страхотни ползи от костилката на авокадото

Етерично масло от див портокал - ползи за здравето

Кристали от розов кварц - приложение и ползи

Полезните свойства на белите трюфели и защо някои ги наричат бели диаманти