От засилване на имунитета до защита на сърцето - хранителни факти, които трябва да знаете за нара

  • Сподели:
От засилване на имунитета до защита на сърцето - хранителни факти, които трябва да знаете за нара

Ненапразно червеният плод, който наричат още ''божествен'', е известен като един от най-здравословните. Нарът има антиоксидантни, антивирусни и противотуморни свойства и се смята за добър източник на витамини, особено на витамин А, витамин С и витамин Е, както и на фолиева киселина.

Той съдържа две съединения - пуникалагин и пуникова киселина, които му придават всички мощни ползи. Всъщност ще се изненадате да научите, че антиоксидантите, съдържащи се в нара, са почти три пъти повече от тези във виното или зеления чай. Ежедневното консумиране на нар или пиенето на сок от него може да бъде отлична помощ за имунитета ви, да се бори с диабет тип 2, да контролира кръвното налягане, да изглади храносмилането и да накара кожата ви да сияе.

Една порция нар съдържа 64 калории. Той е с високо съдържание на въглехидрати и естествена захар. Една порция от този плод съдържа 14 грама въглехидрати и 11 грама захар. Съдържа и 3 грама фибри и 1 грам протеини.

Нарът е предимно безопасен и не води до никакви странични ефекти, когато се приема като плод или сок. Екстрактите от нар обаче могат да доведат до чувствителност в някои случаи. Симптомите на чувствителност включват сърбеж, подуване, хрема и затруднено дишане. Съществуват някои състояния, при които хората трябва да бъдат внимателни, преди да приемат нар под каквато и да е форма.

Сокът от нар е безопасен за консумация по време на бременност и кърмене, но няма достатъчно надеждна информация за безопасността на употребата на екстракт от нар. 
Ниско кръвно налягане: При хора, страдащи от ниско кръвно налягане, пиенето на сок от нар може да повиши риска от твърде ниско кръвно налягане.
Алергии към растения: Хората, страдащи от алергии към растения, е по-вероятно да имат алергична реакция към нар.

Предпазва ни от свободните радикали
Нарът е богат на антиоксиданти и по този начин предпазва организма ни от свободните радикали, които са отговорни за преждевременното стареене. Свободните радикали се образуват при излагане на слънце и поради вредните токсини в околната среда.

Разрежда кръвта
Антиоксидантите, съдържащи се в нара, действат като "разредител на кръвта". Семената на нара пречат на тромбоцитите в кръвта да образуват съсиреци и да се съсирват.

Предотвратяване на атеросклероза
С напредването на възрастта и типа начин на живот, който водим, стените на артериите стават по-твърди поради холестерола, което понякога води до запушване. Антиоксидантното свойство на нара предотвратява окисляването на лошия холестерол. Така че консумацията на нар премахва излишните мазнини и предотвратява втвърдяването на стените на артериите.

Той действа като кислородна маска
Нарът помага за изпомпване на нивото на кислород в кръвта ни. Благодарение на антиоксидантите, съдържащи се в нара, той се бори със свободните радикали, намалява холестерола и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Всичко това в крайна сметка помага на кръвта да тече свободно и по този начин подобрява нивото на кислород в тялото ви.

Предотвратява артрита
Нарът може да намали увреждането на хрущяла, като се бори с ензима, който прави това. Нарът също така има способността да намалява възпалението.

Борба с еректилната дисфункция
Въпреки че не е чудодейно лекарство, но да, сокът от нар може леко да подобри еректилната дисфункция. И много теории доказват, че това е вярно.

Бори се със сърдечните заболявания и рака на простатата
Две проучвания твърдят, че сокът от нар има способността да се бори с рака на простатата. Експеримент показва, че сокът от нар забавя растежа и дори убива култивирани ракови клетки. И както вече споменахме, сокът от нар разрежда кръвта и по този начин подобрява нейното състояние, което от своя страна предотвратява сърдечносъдови заболявания.

Подобрява паметта
Проведено е проучване, при което на хора, които са имали проблеми с паметта, са давани 237 мл сок от нар всеки ден. След определен период от време се наблюдава значително подобрение на вербалната и визуалната им памет. Всъщност друг експеримент, проведен върху мишки, показва, че консумацията на нар може да предотврати и болестта на Алцхаймер. Но експериментът все още не е проведен върху хора.

Понижава кръвното налягане
Пуниковата киселина е една от основните съставки на нара, която спомага за понижаване на холестерола, триглицеридите и намалява кръвното налягане.

Подпомага храносмилането
Всички знаем, че фибрите са полезни за храносмилането. Но поради начина ни на живот, при който сме склонни да се храним с нездравословна храна, пропускаме полезността на фибрите в зеленчуците и плодовете. Добавянето на нар към ежедневната ви диета може да бъде един от най-добрите начини да включите фибри в ежедневието си. Един нар съдържа 45% от препоръчителния дневен прием на фибри.

Подсилва имунитета
Тъй като са богати на противовъзпалителни съединения, нарът е изключително полезен за хората, страдащи от заболявания, свързани с имунната система, като ревматоиден артрит и остеоартрит. Те са богати и на витамин С, който стимулира производството на антитела и помага за развитието на имунитета. По този начин нарът може да ви помогне да поддържате здрава имунна система и да държите настрана често срещаните заболявания и инфекции.

Понижава нивата на стрес
Освен че намаляват вътрешния оксидативен стрес на организма, нарът помага и за понижаване на психологическия стрес, през който преминавате в личния и професионалния си живот. Според проучване, проведено от университета "Куин Маргарет", хората, които са пили сок от нар, са имали по-ниски нива на кортизол - хормон на стреса, който се повишава при стресови ситуации.

Предотвратява образуването на плака
Използвате вода за уста, за да подобрите здравето на устната си кухина, но за ваша изненада сокът от нар може да бъде по-добър вариант от съдържащите алкохол води за уста. Определени съединения в нара проявяват силно антиплаково действие.
Проучване показва, че хидроалкохолният екстракт от нар ефективно намалява образуването на зъбна плака, дължащо се на натрупването на микроорганизми, с почти 84%.

Укрепване на костите и спортните постижения
Няколко проучвания, проведени през годините, свидетелстват, че редовната консумация на нар може да бъде отлична за здравето на костите. Изследвания върху животни също така показват, че плодът може да има превантивен ефект върху загубата на костна маса. Високото съдържание на флавоноли в плода активно помага в борбата с всякакви възпаления, които биха могли да причинят проблеми като увреждане на хрущялите и остеоартрит. Провеждат се все повече изследвания за проучване на ефекта му върху намаляването на проблеми като ревматоиден артрит, остеопороза и други ставни проблеми. Всъщност съдържанието на антиоксиданти, открито в сока от нар, благоприятства и спортните постижения. 

Естествено средство за повишаване на плодовитостта
Червеният плод има и още една скрита полза. Установено е, че нарът, с богатото си съдържание на антиоксиданти, понижава нивата на оксидативен стрес в организма. Оксидативният стрес е свързан с дисфункция на сперматозоидите, както и с намалена плодовитост при жените. 

Освен това нарът може да подобри и сексуалния ви живот. Доказано е, че плодовете повишават нивата на тестостерона - половия хормон при мъжете и жените. Той също така увеличава притока на кръв към гениталната област. Поради тази причина плодът получава и прозвището "естествена виагра".