Божествените дарове на природата – лековити билки част 2

  • Сподели:
Божествените дарове на природата – лековити билки част 2

Още от древността хората са открили лечебните свойства на билките и са ги използвали да облекчават човешката болка. Билките са разделени на три основни групи като първата се състои от безполезни билки, втората е от вредни билки за човешкия организъм и третата съдържа лечебни билки.

Народната медицина е успяла да помогне на безброй много хора, а лечебната сила на растенията е научно доказателството за мощната енергия на заобикалящата ни природата. Сега ще разгледаме тези билки, които притежават силата да действат на човешкия организъм, лекувайки тялото ни и заличавайки болестите. 
Билколечението може да се прилага както за профилактика, така и за отстраняване на различни видове здравословни проблеми.

Разберете какви са лечебните свойства на различните видове билки в природата.

Копър
Копърът съдържа органични киселини, етерично масло и протеини. Тази билка се бере предимно през есента и притежава много лековити и благотворни свойства. Копърът действа като засилва апетита и прочиства излишните стомашни газове. Той действа обезболяващо, както и понижава кръвното налягане. При бебетата копърът действа за изчистване на коликите и спазмите, а при майките за подсилване на кърмата. Тази билка има способността да лекува и безсъние, достатъчно е вечер преди лягане да си забъркваме успокояващ билков чай от копър и той ще понижи стреса и ще успокои нервната ни система.

Коприва
Тази лековита билка действа като естествен източник на желязо. Копривата съдържа още хлорофил, витамин К и В. Копривата е много полезна при диабет, анемия, проблеми с черния дроб, косопад. Тя има способността да облекчава болката и да заздравява всякакъв тип рани. 
За да си направим лековита отвара можем да изсушим малко коприва, след което да използваме 4 с л стрита коприва, които заливаме в 300 мл вряла вода и похлупваме с чиния за да се запари. После прецеждаме отварата и я разделяме на три, като приемаме веднъж сутрин, после на обед и вечер. 

Бял равнец
Белият равнец съдържа слузни вещества, смоли, етерично масло, органични киселини и други. Той има способността бързо да спира кръвотечението и действа противовъзпалително. Полезен е при анемия, тъй като засилва апетита. Той може да се използва и при полови болести за прочистване успокояване и спиране на кръвта. Белият равнец е полезен и при сърдечни пороци, бъбречни проблеми, мигрена, глисти, липса на апетит, трудно зачеване, при кървящи венци и различни видове изгаряния. Пропорциите на тази билка трябва да се следват стриктно и под лекарски контрол, тъй като предозирането с нея може да доведе до отравяне!