Божествените дарове на природата – лековити билки част 1

  • Сподели:
Божествените дарове на природата – лековити билки част 1

Още от древността хората са открили лечебните свойства на билките и са ги използвали да облекчават човешката болка. Билките са разделени на три основни групи като първата се състои от безполезни билки, втората е от вредни билки за човешкия организъм и третата съдържа лечебни билки. Народната медицина е успяла да помогне на безброй много хора, а лечебната сила на растенията е научно доказателството за мощната енергия на заобикалящата ни природата.

Сега ще разгледаме тези билки, които притежават силата да действат на човешкия организъм, като лекуват нашето тяло и заличават болестите. 
Билколечението може да се прилага както за профилактика, така и за отстраняване на различни видове здравословни проблеми. Разберете какви са лечебните свойства на различните видове билки в природата.

Риган
Риганът може да бъде открит сред поляните в различни местности из цяла България. Тази билка е с дълбоко съдържание на провитамин А, дъбилни вещества и етерично масло. Риганът може да бъде използван, като средство за облекчаване на болката, както и за гаргара при зачервено гърло. Той има благоприятно въздействие върху нервната система, дихателните пътища и върху обриви с различен произход. Отварата от риган действа прочистващо, антибактериално и болкоуспокояващо при стомашни проблеми, астма, безсъние, заболявания на черния дроб, сърбеж, болки в стомаха, успокоение на нервите, бронхит и гастрит.

За да си направим лечебната отвара от риган са ни нужни 2 с л изсушени листа от риган, които заливаме с 600 мл вряла вода. Отварата престоява около 2 часа, след което се прецежда от стръковете риган и се пие по 150 мл дневно, когато искаме да облекчим вътрешните неразположения, а за външна употреба запарваме 6 с л сушен риган във 2 л вода, след което с полученета охладена отвара измиваме болното място. 

Черна ряпа
Това е вид зеленчук, който се отглежда в цяла България. Черната ряпа съдържа много минерални вещества, пектини, витамини и етерично масло. Най-лечебната част от този зеленчук се намира в неговите корени. Черната ряпа е изключително полезна за черния дроб, жлъчката, за прочистване на дихателните пътища и червата, както при бронхит, хранителни разстройства и проблеми с бъбреците. Сокът от черна ряпа може да се приема веднъж дневно по 80 мл в продължение на една седмица сутрин преди закуска.

Кимион
Плодовете на кимиона съдържат белтъчини, етерично масло и смоли. Кимионът има благотворно действие върху храносмилателната и нервната система. Той може да бъде използван при проблеми със стомаха, черния дроб, липса на апетит и силна мигрена. Заливаме 2 ч л със вряла вода, след което оставяме отварата за няколко часа настрана. Можем да приемаме билката по веднъж до два пъти дневно.