Д-р Франка Мелфи е първата в света, която лекува рак на белия дроб с торакална роботизирана хирургия

  • Сподели:
Д-р Франка Мелфи е първата в света, която лекува рак на белия дроб с торакална роботизирана хирургия

Франка Мелфи е професор по гръдна хирургия в Медицинския факултет на Университета в Пиза и председател на Роботизирания мултидисциплинарен център по хирургия и роботизирана хирургия в Университетската болница в Пиза.

Пионер в областта на роботизираната хирургия, тя извършва първата роботизирана процедура за лечение на рак на белия дроб през 2001 г. Оттогава посвещава професионалния си живот на приложението на роботизираната хирургия в областта на гръдната хирургия. Дейността ѝ е насочена към клинични изследвания и обучение, по-специално към стандартизиране на роботизираните торакални процедури и към прилагане на нови технологии за лечение на рак на белия дроб, медиастинални патологии и хирургично обучение с цел разпространение на знанията, придобити по време на 20-годишния ѝ опит, сред следващото поколение торакални роботизирани хирурзи.

Многопрофилният роботизиран център, който тя има честта да ръководи, всъщност е дом на университетски магистърски и европейски акредитирани курсове за обучение. Понастоящем професор Мелфи участва в няколко научноизследователски проекта в Университета в Пиза, в сътрудничество с други клинични институции, насочени към прилагането на високи технологии за развитието на прецизната медицина в областта на гръдната хирургия чрез прилагането на хирургично планиране с 3D реконструкция и интраоперативно откриване на микрометастази, както и разработването на хирургични физически симулатори.

За д-р Франка Мелфи се говори не само в Европа, но също и в Съединените щати. Именно в Америка е изобретен роботът "Да Винчи", който за професора е нещо като нейна сянка в операционната зала - почти продължение на ръцете и очите ѝ върху болната част на пациента.

Професор Мелфи е родена през 1959 г. в Козенца, Калабрия. Живее и учи в Ориоло Калабро. Завършва медицина и хирургия в Пиза и специализира гръдна хирургия, също в Пиза. И това, което е изключително, е, че тя е първата в света, която лекува рак на белия дроб с роботизирана гръдна хирургия.
Като дете професор Мелфи има силно желание да стане лекар, но в семейството ѝ това се смятало за недостижима мечта. Въпреки това тя, упорита като всеки добър калабрезец, никога не се отказва. Премества се в Пиза, където учи медицина, а след това специализира гръдна хирургия. Практикува в областта на роботизираната хирургия в болницата в града. По онова време научният свят реагира студено, отчасти защото никой в Европа не смята, че има смисъл да инвестира в тази област.

През 2001 г. д-р Мелфи става първият лекар в света, който използва роботизирана хирургия за лечение на белодробен тумор. Оттогава досега тя е извършила над 3000 операции с помощта на робота. След това става преподавател на европейско ниво по гръдна роботизирана хирургия. И е убедена, че е необходимо да се разшири използването на роботи и в други области, защото това е бъдещето.

През годините Мелфи е отговорна за откриването на 22 центъра за гръдна белодробна хирургия в Европа. През 2012 г. създава най-големия в Европа център за роботизирана хирургия в обществено заведение в Пиза, с цел да обучава хирурзите на бъдещето. 

За професора "роботизираната хирургия е променила толкова много, а ние сме едва в началото. Първоначално тя беше инструмент, който използвахме по същия начин като скалпела: това беше машина, която ни позволяваше да подобрим нещата по отношение на визията и мини-инвазивността, но все още беше донякъде елементарна. Днес платформите, с които разполагаме, вече са програмирани и разработени така, че да интегрират всичко, което се определя като цифрово".

Със сигурност този тип хирургия вече е преодоляла бариерите и стъклените тавани.

''През последните седмици оперирах две млади жени: едната на 36, а другата на 31 години, като в единия случай премахнах два белодробни лоба, а в другия - един. Да видя щастието в очите на тези жени и факта, че се възстановиха веднага и запазиха външния си вид, е фантастично постижение. Всъщност торакотомията е изключително инвалидизираща" - обяснява д-р Мелфи.

"Центърът в Пиза е един от най-превъзходните примери за иновации, прилагани в здравеопазването, което днес изисква от науката, технологиите и медицината сигурни, безопасни и ефективни отговори", добавя професор Франка Мелфи. "Тези отговори не могат да дойдат без приноса на научните изследвания и прилагането им към нуждите на здравеопазването чрез образование и непрекъснато обучение, с подготовката на хирурзи, анестезиолози, медицински сестри, техници, инженери, компютърни специалисти и всички човешки ресурси, които се въртят на роботизирана платформа около операционното легло и конзолата.

В Пиза има четири роботизирани системи. Но това не е крайната точка. Бъдещето е в по-нататъшното развитие на роботизирани системи, способни да интегрират други технологии. Имам предвид изкуствения интелект, но също така и големите данни, машинното обучение. Това е пътят, по който трябва да се върви, за да бъдат хирургическите жестове все по-прецизни и точни. Имаме и друга цел: да научим младите хирурзи как да предотвратяват нежелани събития с помощта на алгоритми и изкуствен интелект".