Десет ползи от консумацията на безкофеиново кафе

  • Сподели:
Десет ползи от консумацията на безкофеиново кафе

Кафето е една от напитките с най-високо съдържание на кофеин, като в една доза съдържанието му достига до 95 грама. Има редица научно доказани факти, които бързо потвърждават тезата за вредите от повишената консумация на тази ободряваща напитка. Честата употреба на повече от две кафета дневно, може да отключи различни неразположения в човешкото тяло, като например умора, сънливост, главоболие и нежелание за физическа активност.
Високата консумация на кофеин отключва редица неприятни странични ефекти, като нервност, тревожност, загуба на концентрация и безпокойство. Кафето е една от напитките, които бързо обезводняват човешкото тяло, тъй като е силен диуретик, който всъщност предизвиква бързото изхвърляне на течностите от тялото. 

Когато човек премине тънката граница на нормалната консумация, която е приблизително до две кафета дневно, в организма му започват да се наблюдават различни вредни реакции, като например - прекалена възбудимост, треперене на ръцете, замаяност, силно главоболие паник атаки и раздразнителност. Всички тези симптоми се появяват тогава, когато сме прекалили с дневната доза кофеин, което всъщност може да бъде и изключително опасно за нашето здраве. Един от най-добрите алтернативни варианти е просто да преминем на безкофеиново кафе, което е също толкова ароматно, ободряващо и вкусно, но без никакво съдържание на вредни елементи, като кофеин например. 

Безкофеиновото кафе има много ползи за човешкия организъм и сега ще разгледаме част от тях.

1. Безкофеиновото кафе подмладява клетките и придава сияен вид на кожата. 
2.Тази ароматна напитка без съдържание на кофеин, влияе положително върху поддържането на нормалните нива на холестерола, както и върху кръвното налягане.
3. Чрез консумацията на безкофеиново кафе ние отново можем да се почувстваме бодри и то за по-дълго време, тъй като при нормалното кафе ''ефектът на кофеина'' е няколко часа, след което предстоят и неприятните анти-ефекти, които ни карат да се чувстваме разсеяни, мудни, уморени и без никакво желание за физически движения, докато при безкофеиновото кафе тази психологическа реакция не съществува, нито пък странични нежелани симптоми.
4. Безкофеиновото кафе изчиства съсиреците и подобрява кръвообращението.
5. Тази специална напитка се бори срещу безсънието, умората, депресиите и тревожността, тъй като в нея не присъстват психотични вещества, които да повлияят на нормалното функциониране на мозъка ни. 
6. Безпокойството и нервността, които възникват при повишената консумация на кофеин, просто не са част от въздействието на безкофеиновото кафе, което може да ни изпълни с енергия, но без да се отразява негативно върху нервната ни система, защото при него по-скоро енергийната активност е плод на психологически модел и нагласа на съзнанието, отколкото на психоактивни съставки. 
7. Безкофеиновото кафе може да намали значително риска от появата на диабет тип 2. 
8. Кафето без кофеин, всъщност съдържа много полезни хранителни вещества, както и антиоксиданти, които влияят положително на нормалното функциониране на сърцето и черния дроб.
9. Безкофеиновото кафе забавя процеса на стареене в организма.
10. Тази необикновена напитка всъщност е подходяща за консумация от всички хора – възрастни, бременни, родилки, както и такива, които страдат от непоносимост към кофеина.