В големи количества кофеинът може да бъде опасен за здравето ви

  • Сподели:
В големи количества кофеинът може да бъде опасен за здравето ви

В нормални количества кофеинът действа тонизиращо и ободряващо, но съвсем не така стоят нещата, когато прекалим с дневната доза консумиран кофеин, който може да има отрицателен ефект върху нашето здраве. 

Огромен процент от хората още след самото си събуждане поемат първата доза ''ароматна енергия'' приета под формата на чаша топло кафе или енергийна напитка, които съвсем не са толкова безопасни за нашето здраве, особено когато прекаляваме с поетото количество. Сега ще разгледаме какви вреди може да ни донесе прекалената употреба на кофеин, консумиран под различни форми, като чай, кафе, безалкохолни и енергийни напитки. 

Какво представлява кофеинът
Кофеинът е естествено срещащо се вещество в кафените зърна, семената от Гуарана, чаени листа, какаови шушулки и много други растения.

Кофеинът и неговите ефекти върху тийнейджърите
Кофеинът може да повлияе на настроението ви, карайки ви да се чувствате по-нервни, раздразнителни или тревожни. Като стимулант може да има и физически ефекти, като временно повишава кръвното ви налягане и честотата на дишане. Може да свържете кофеина с кафе и енергийни напитки. Въпреки това се появява в различни продукти, вариращи от чай и шоколад до сода и добавки.
Ако сте тийнейджър, който обича кофеина със сигурност не сте сами. Кофеинът е лесно достъпен и добре рекламиран. Повечето юноши консумират кофеин, независимо, дали става дума за случайна чаша кафе или обикновена енергийна напитка. Подобно на възрастните, мнозина харесват как тези напитки ги ободряват през деня, други просто се наслаждават на вкуса на любимото си кафе, чай или сода. Има и социален елемент за популярността на кофеина сред тийнейджърите. Много юноши обичат да се срещат с приятели на кафе или сода. Ако вашите родители и връстници редовно го пият, може да изглежда напълно нормално да правите същото, дори да се почувствате малко по-зрели с чаша кафе в ръка.

Недостатъците на кофеина 
Кафето и содата може да изглеждат като удобни ''лекарства'' за повишаване на енергията, когато започнете да се уморявате през деня. Истината за енергизиращия ефект на кофеина обаче е малко по-сложна. Кофеинът всъщност действа като блокира ефектите на химикал в тялото ви, който насърчава сънливостта. С други думи, не получавате енергиен тласък, просто не изпитвате умора. Освен това кофеинът може да има много недостатъци. В краткосрочен план може да ви накара да се чувствате нервни или да наруши съня ви. В дългосрочен план редовната консумация на твърде много кофеин може да влоши определени психични проблеми или дори да доведе до кофеинова зависимост.

Независимо дали сте тийнейджър, който е обсебен от енергийни напитки или родител, който се тревожи за детето си, има много начини да намалите и замените кофеина с по-здравословни, по-ефективни енергийни стимули. Кофеинът не засяга всички по един и същи начин. Някои хора могат да пият няколко чаши кафе на ден без никакъв ефект, докато други могат да получат нервност, дори от малко черен чай. Фактори като - възраст, пол, килограми и генетика могат да изиграят важна роля в чувствителността ни към кофеина.

Отрицателни ефекти от прекомерната консумация на кофеин
Въпреки че първоначално може да се насладите на ефектите на кофеина, твърде много от него може да доведе до неудобни странични ефекти. Може да сте физически разклатени или самата нервност може да се превърне в разсейване, затруднявайки напълно нормалното фокусиране.
Твърде много кофеин може да има и по-сериозни последици за вашето психическо здраве и физическо благополучие като например - нарушена сърдечна функция, треперещи ръце, безсъние, раздразнителност, сърцебиене, стомашни проблеми. Кофеинът може временно да повиши сърдечната честота и кръвното ви налягане. 

Виж още