Как емоциите се отразяват на теглото ни и защо качваме килограми

  • Сподели:
Как емоциите се отразяват на теглото ни и защо качваме килограми

Все по-често хората се опитват да запълнят някакви вътрешни липси, чрез храната, която поглъщат, като се опитват да ограничат болката и да намалят стреса с помощта на свръх калорични напитки и вредни храни. Но това е един емоционален бумеранг, който след време се връща при нас, за да ни покаже колко неправилни решения сме взели преди това и как те са се отразили отрицателно на нашето бъдеще. 

Емоционалното хранене е в основата на напълняването и качването на излишни килограми! 
Чувстваме се тъжни, отпаднали и самотни, което инстинктивно започваме да възприемаме като добра причина да се натъпчем с поредната серия нездравословни храни, чрез които да претъпим по някакъв начин тази душевна болка. Всъщност това нездравословно хранене е пряко свързано с начина, по който възприемаме храната, като средство да претъпим болката, вместо като начин да си набавим нужните полезни вещества за да се почувстваме по-енергични, здрави, ведри и щастливи. Използвайки храната за утеха ние забравяме да следим какво точно консумираме и така поглъщаме безброй много вредни храни, които на по-късен етап в живота ни започват да влияят директно върху нашето здраве. 

Нездравословният начин на живот отключва редица заболявания, като астма, диабет, сърдечно съдови заболявания, затлъстяване и още редица други болести, над които наднорменото тегло упражнява пряк контрол! Понякога хапваме, за да претъпим някаква горчивина и болка, друг път с цел да се наградим, но и в двата случая забравяме да следим калориите, които поемаме и така в моментите на свръх емоционалност ние сме по-склонни да поемаме вредни свръх калорични храни, отколкото в тези моменти, в които усещаме спокойствие и хармония около себе си. Понякога започваме да чувстваме, че нямаме никакъв контрол над своите действия и така продължаваме да се оставяме по течението, в което просто хапваме, за да запълним липсите, вместо да открием друг по-здравословен начин, чрез който да се пречистим от напрежението и да спрем да трупаме душевни товари и килограми в себе си. 

За да можем да се справим с този емоционален глад първо трябва да се научим да го различаваме от физическия глад. 
Можем да го разпознаем по това, че емоционалният глад е в пъти по-силен от другия, както и по факта, че той предпочита по ''комфортни'' - вредни храни, за да засити своите усещания. Така в тези моменти започваме да си мислим, че ако не хапнем една пица или пък кутия със сладолед няма да можем да се успокоим, като в този момент напълно изключваме всякакъв друг вид полезни харни, които могат да притъпят глада ни. Този вреден глад всъщност винаги ни довежда до едно безсмислено хранене и тъпчене с вредни храни, от които впоследствие трупаме излишни килограми и се чувстваме дискомфортно. За да успеем да се отървем веднъж завинаги от този вреден за нас глад, трябва да осъзнаем едно и то е, че: емоционалният глад не се намира в стомаха ни, което е и причината да продължаваме да се чувстваме гладни, въпреки количеството храна, което сме успели да погълнем! Емоционалният глад се намира в съзнанието ни, там където съхраняваме тревожните чувства, като срам, вина, самосъжаление и ако успеем да се изчистим от тях ще можем бързо да се справим с този така нездравословен и пагубен емоционален каприз, който съсипва, както здравето ни, така и целия ни живот.