Няколко съвета, които ще ни помогнат да не качваме излишни килограми

  • Сподели:
Няколко съвета, които ще ни помогнат да не качваме излишни килограми

На първо място и най-важното е, количеството и качеството на храната, която консумираме, тъй като ако искаме да свалим излишните килограми и да се радваме на красива фигура, не можем да го постигнем ако междувременно не спираме да се тъпчем с мазни, тестени и с прекалено много захар храни.

За да можем да си създадем един природосъобразен режим, на първо място трябва си изготвим таблица, в която в лявата част ще напишем всички полезни храни, които могат да снабдят тялото ни с полезни вещества, а в другата колона ще отбележим тези храни, които са вредни за нашия организъм и които са главните виновници да качваме килограми. Има няколко основни правила, към които ако се придържаме стриктно, ще можем да се радваме на красива фигура, както и прилив на енергия. 

Понякога именно храните, които консумираме ежедневно, имат способността да отнемат енергията ни и вместо да ни доставят сили, ние започваме да се чувстваме подути, подпухнали и дори на моменти започва да ни бъде трудно да се концентрираме. Консумацията на повече ядки би ни помогнала в този случай, защото ядките са прекрасен източник на калции, фосфор, желязо и полезни вещества, от които се нуждае нашият организъм, за да се чувстваме във форма и здрави. Има няколко основни стъпки, които ще ни гарантират стройна фигура, лекота и прилив на енергия. 

Разберете кои са правилата, които трябва да спазвате при всяко хранене, за да не качвате излишни килограми.

1. Ако трябва да подсладите някаква харна, по-добре е да го направите с естествени подсладители, като например – стевия, оризов сироп, ксилитол или финикова прах, което е прах от фурми. Всички тези подсладители, трябва да изместят напълно консумацията на бяла захар, ако искаме да се чувстваме добре и да изглеждаме още по-добре, трябва да спазваме това важно правило в храненето си.

2. Колкото повече солите своите ястия, толкова по-голяма вероятност има солта попаднала във вашия организъм да не може да се разгради правилно и да започнете да задържате вода. Това се отнася още за въглехидратите и рафинираните мазнини.

3. Никога не консумирайте ястие, което е претопляно няколко пъти. Като тук правилото е, че храната не бива да остава в хладилника ни повече от едно денонощие, тъй като съществува голяма вероятност в нея да се развият различни видове вредни микроорганизми при последващото претопляне на ястието. При претоплянето на храната създаваме подходяща среда за развитието на вредни микроорганизми, които могат да бъдат бактерии, плесени и т.н.

4. Когато варим ястието, трябва винаги да го правим в минимално количество вода, тъй като това е най-полезната алтернатива, която ни гарантира консумация на здравословна храна.

5. Сутрин на гладно можете да пиете по 1 ч чаша преварена вода за пречистване на тялото. Можете да правите това преди всяко хранене.

6. Глад един ден от седмицата ви гарнира естествено прочистване от вредните вещества, които сте натрупали в организма. Най-добрата детоксикация е, именно няколко часовата почивка от храната и вредните напитки. Това упражнение можем да го правим, както веднъж седмично, така и веднъж месечно.

7. Никога не нарязвайте храната си прекалено на ситно. Така храната може да изгуби част от полезните елементи, както и трудно ще можем да се заситим, затова ако искаме да консумирате по-малко, но качествена храна и междувременно с това да се чувствате сити, трябва да следвате стриктно това важно правило.

8. Повече разходки ви гарантират по-бързо изгаряне на калориите, които сте успели да натрупате до този момент. Ако човек иска да се радва на красива фигура, не трябва да се страхува от стълбите, дори най-здравословният начин е да заместим напълно използването на асансьор с една значително по-полезна тренировка, като изкачване и слизане по стълбите, гарантираща ни дълголетие, здраве и красота. По един час дневно трябва да отделяте за разходки, те могат да бъдат от типа на бързо ходене или да се запишете на любим спорт.

9. Ако искате да се наслаждавате на красива фигура, трябва да зачеркнете трите най-големи вредители на здравето ви – тестено, сладко и газирано. 

10. Когато човек иска да консумира полезна харна и да се радва на добро здраве, той винаги може да намери естествени природни заместители на всяка храна и така, вместо да трупа излишни мазнини и калории, да зарежда тялото си с полезни вещества и енергия. Белият хляб е първата храна, която трябва задължително да заменим, като за тази цел на пазара има огромен избор от здравословни хлебчета, които ще ни гарантират красива фигура и добро здраве. 

Виж още