Монодиета: Алтернативен начин за отслабване и премахване на токсините

  • Сподели:
Монодиета: Алтернативен начин за отслабване и премахване на токсините

Независимо дали целта е отслабване, детоксикация или лечение на кожни проблеми, монодиетата е уникалната диета, предложена от френската натуропатка Мери Капел, практика, която тя самата следва, поставяйки доброто здраве в центъра.

Какво е монодиета
Монодиета е хранителен режим, който включва консумирането на една-единствена храна (плодове, зеленчуци или зърнени храни) за определен период от време. Тя може да се практикува по време на едно хранене или да обхваща няколко дни. По-специално монодиетата, предложена от Капел, се основава на броколи или колагенов бульон и трябва да се практикува веднъж седмично, като целта е да се намалят калориите.

Защо да я изберете

"Всеки ден трябва да консумираме определено количество калории. Допълнително консумираните калории се складират като мазнини", обяснява Капел. "Този излишък в крайна сметка блокира регенерацията на клетките и пречи на ефективното елиминиране на токсините и точно тук идва моногастричната диета, за да осигури на организма ползи, подобни на гладуването, но по по-щадящ начин, без дискомфорта и противопоказанията на традиционното гладуване."

Основните ползи
Храносмилателната система е "отпочинала". Цялата енергия, използвана за храносмилането, се складира за регенериране на клетките.
Осъществява се правилна детоксикация.
Функцията на червата и усещането за подуване на корема се подобряват.
Намаляване на кожните проблеми като акне или екзема.

Най-популярните моногастрични диети
Зелени зеленчуци: консумирайте храни като тиква, броколи, карфиол, аспержи и артишок.
Картофено пюре: опитайте се да направите такова от сладки картофи и ябълки.
Въглехидрати: например ориз и киноа. Препоръчително е да ги избягвате, ако искате да отслабнете.
Супи и зеленчукови бульони: колагеновият бульон е идеален за детоксикация и кожни проблеми.

За какво да внимаваме
"Монодиетата трябва да се избягва от деца, бременни жени, кърмачки, възрастни хора и хора с отслабена имунна система", казва Капел. В идеалния случай винаги търсете съвета на вашия лекар или физиотерапевт, който в зависимост от ситуацията ще може да препоръча най-подходящия вид диета и нейната продължителност.