Няколко лесни упражнения за добро зрение

  • Сподели:
Няколко лесни упражнения за добро зрение

Ако искаме да имаме здрави и красиви очи, задължително трябва да се погрижим за своето добро зрение, а за него са необходими редовни грижи. Нашият съвет към вас, ако искате да се радвате на отлично зрение, е да избягвате да четете на приглушено и слабо осветление, защото това е един от начините, чрез които повечето хора увреждат зрението си.

Вторият съвет е да избягвате и директно падащата към монитора или книгата светлина, която блести пряко в очите ни, както и когато гледате телевизия никога не се вторачвайте в една точка, вместо това движете очите си по целия екран и разглеждайте дребните детайли в общата картина. Научете се да практикувате смяна на фокуса на зрението при работа с близко взиране, като от време на време отклонявате погледат си от работата и го насочвате към на друго място, например вглеждате се в прозореца и обектите навън. Ако искате да си дадете няколкоминутна почивка на работното място можете просто да затворите очите си с помощта на дланите. Истината е, че ако искаме да имаме отлично зрение, трябва да тренираме очите с подходящи упражнения, които укрепват очните мускули и подобряват способността ни за по-бързо фокусиране. Когато движим очите си ние трябва да можем да ги фокусираме в определена точка без да се разсейваме от странични обекти.

Ето и няколко упражнения, които бихте могли да използвате, както у дома, така и на работното място за да подобрите зрението си.

Упражнение 1
Погледнете нагоре, след това свалете поглед надолу, после пак нагоре и отново надолу. Повторете това упражнение 4 пъти, след което затворете очите си за няколко секунди. 

Упражнение 2
Насочете погледа си нагоре, след което го преместете напред, но без да отмествате главата си, после свалете погледа си надолу и отново го преместете напред. Повторете това упражнение 4 пъти, след което затворете за няколко секунди очите си за да си отпочинат.

Упражнение 3
Без да премествате главата си насочете погледа си в ляво, след което го преместете в крайно дясно. Повторете упражнението 4 пъти, след което затворете очите за няколко секунди.

Упражнение 4
Погледнете наляво, след това преместете погледа си напред, после надясно и отново върнете фокуса на напред. Повторете упражнението 4 пъти, след което затворете очите си.

Упражнение 5 
Погледнете в диагонална посока в левия горен ъгъл, след което преместете погледа си в десния ъгъл на очите и повторете това упражнение 4 пъти, затворете очи, след което отново направете упражнението, но по обратния начин, като първо погледнете в диагонална посока в десния горен ъгъл, след което отместете поглед в левия ъгъл на окото.

Упражнение 6
Бавно направете кръгово движение и с двете очни ябълки надясно, след което променете посоката, повторете това упражнение 5 пъти, след което затворете очи и си починете.

Упражнение 7 
Фокусирайте погледа си върху даден предмет, но без да се втренчвате в него, вместо това се съсредоточете върху детайлите и се постарайте да не премигвате няколко секундни, после затворете очите си.

Упражнение 8
В това упражнение трябва да се настаните удобно до прозореца и към вас да има пряка слънчева светлина. Затворете очите си и бавно започнете да въртите главата си на дясно и на ляво, за да могат слънчевите лъчи да огреят всяка част от клепачите ви, отворете за секунда очите, но без да се вглеждате директно в слънчевата светлина и отново ги затворете. Повтаряйте това упражнение всеки ден по три пъти. 

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.