Подкрепа на здравето с пробиотици

  • Сподели:
Подкрепа на здравето с пробиотици

Пробиотиците имат много ползи, както за нашето психическо, така и за физическото ни здраве, благодарение на своите жизненоважни съставки. Пробиотиците всъщност са живи микроорганизми намиращи се във ферментирали храни, както и в киселото мляко. Употребата на пробиотици допринася за броя на добрите бактерии присъстващи в храносмилателния тракт, като тази общност от бактерии е известна, още и като микробиом.

Според направени изследвания откритите полезни микроорганизми могат да подобрят храносмилането и да създадат имунитет в човешкото тяло, като на свой ред всичко това може да окаже благоприятно влияние върху стомашните проблеми, пародонтозата, както и при синдрома на раздразнените черва.
Пробиотиците имат ползи не само за стомаха, но и за здравето на сърцето, доброто настроение, чистата и хидратирана кожа, като могат да повлияят благотворно и при наличие на диабет, ракови клетки и деменция. Съществува пряка връзка между ума и тялото ни, което е и причината нашият мозък да е свързан със стомашно чревния тракт и така, когато има проблем в една от двете точки, тя директно може да засегне и другата. 

Знаете ли, че стомашно чревния тракт произвежда различни химикали, които се отразяват директно върху настроението ни. Може би сте забелязали, че когато имате някакъв стомашен проблем нивото на стресовите хормони в тялото ви започва да се покачва, като вие директно ставате доста по-изнервени и започвате да изпитвате силна тревожност, дори депресии. Възпалителните процеси в стомаха се отразяват негативно върху нашата психика и това също е научно доказан факт, който ни подсказва каква всъщност е ползата от употребата на пробиотици и как чрез нея можем да защитим физическото и емоционалното си здраве.

Пробиотиците са полезни също и при синдром на раздразнените черва, астма, кистозна фиброза, наднормено тегло, подут стомах, проблеми с холестерола и кръвното налягане. Пробиотиците могат да бъдат ефективни, като хранителна добавка и при различни сърдечно съдови смущения. 

Здравите бактерии открити в пробиотиците могат да подействат благоприятно върху вашето настроение и когнитивни функции. Според направено двумесечно проучване е установено, че пробиотиците могат значително да подобрят настроението ни и да ни накарат да се почувстваме спокойни и щастливи. Участниците в това изследване са споделили, че след двумесечния прием на пробиотици са започнали да се чувстват много по-спокойни и напълно са изтрили от съзнанието си пристъпите на гняв и депресивните състояния, в които до преди това често са попадали.
Доказано е още, че пробиотиците влияят положително и на съня, което от своя страна също би могло да допринесе за доброто настроение. А едно от най-успешните изследвания в тази посока  установява, че пробиотичните щамове могат да забавят развитието на леко когнитивно увреждане при болестта Алцхаймер. 

Виж още