Червеното цвекло – безценен източник на здраве

  • Сподели:
Червеното цвекло – безценен източник на здраве

Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук, който е изключително полезен благодарение на своите незаменими съставки, които изграждат една сигурна защита от болести в човешкото тяло и възстановяват силите ни. Този кърваво червен зеленчук е богат на каротин, фолиева киселина, антиоксиданти, както и необходимите за човешкото тяло витамини – В1, В2, В6, Р, Е и С. 

Наличието пък на магнезий ни гарантира успешното регулиране на съдовия тонус, като предотвратява образуването на тромбоза. Този вълшебен зеленчук спомага и за нормализирането на кръвното налягане, както и за изчистването на лошия холестерол от организма ни. 

Червеният зеленчук се грижи и за чернодробните функции, тъй като в него има съдържание на веществото – бетанин. Бетанинът всъщност се извлича от екстракта от сока на червеното цвекло, като това магическо съединение, както наскоро са установили специалисти, е и лечебна отвара срещу Алцхаймер.

Веществото бетанин е оцветител, който е напълно безопасен за човешкия организъм и който спомага за цялостното прочистване на организма. 
Цвеклото е изключително полезно още и при – язви, гастрити, стомашни проблеми, тъй като има изключително специалния ефект да регулира функцията на червата, като изхвърля всички токсини от човешкото тяло. Учените са установили, че честата консумация на червено цвекло, която включва употребата му поне два пъти седмично, гарантира едно отлично здраве, добър тонус и прилив на положителна енергия. 

Виж още