Няколко основни грешки, които допускаме при диетите – първа част

  • Сподели:
Няколко основни грешки, които допускаме при диетите – първа част

За човешкото тяло е особено важно да му бъде доставяна енергия, чрез храните, които се консумират. Зърнените храни са чудесен източник за набавянето на тази енергия, както и оризът, който няма никакъв проблем да бъде и бял, на пук на всеобщото мнение, че от него се качват килограми в това няма истина, нещо повече оризът, независимо дали е кафяв или бял, съдържа много полезни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае.

Когато сме решили да започнем някаква диета, чрез която да се отървем от излишното тегло, често пъти правим едни основни грешки, които ни пречат да постигнем своята цел и най-лошото е, че се отразяват нездравословно и особено стресиращо за нашия организъм и така вместо да сваляме килограми, започваме да се чувстваме уморени, разконцентрирани, без енергия и постоянно гладни.

Разберете кои са едни от основните грешки, които пречат на нашия хранителен режим и които повечето хора допускат.

Избягваме консумацията на хляб
Има направени стотици проучвания, относно ползите от консумацията на хляб за човешкия организъм и тези изследвания напълно потвърждават неговите необикновени ползи за нашето тяло, тъй като той съдържа естествени антиоксиданти, освен това целулозата в него помага при правилното храносмилане, както и за пречистването на всички вредни вещества от организма ни.

Хлябът съдържа полезни вещества като фибри, натрий, витамини от групата В, фолиева киселина, желязо, калий и протеини, особено в хляба приготвен от закваска. Разбира се, има значение и какъв хляб ще изберем, тъй като според типа брашно, от който се приготвя, като това дали е бял, типов, пълнозърнест, царевичен,протеинов, той носи различни ползи за организма ни. Консумацията на хляб е особено полезна, както за сърцето ни, така и за нервната ни система. Когато напълно зачеркнем хляба от ежедневното си меню е напълно вероятно да започнем да се чувстваме стресирани, уморени, непрекъснато гладни и подути. 

Гладуваме
В човешкия организъм е особено важно да присъства цялото разнообразие от елементи на хранителни вещества и точно ние сме тези, които трябва да набавим тези вещества, за да се чувстваме здрави, енергични и щастливи. По-продължителното гладуване може да доведе много различни заболявания на нашето тяло, като анемия, прилошаване, припадъци, липса на полезни хранителни вещества, умора, косопад, чупене на ноктите и дори смърт. Вкусната храна е начинът, чрез който човек може да си набави, както духовна, така и физическа наслада, както и да изпита неповторимо удоволствие, галещо всичките му сетива.

Голяма грешка, която повечето хора правят при по-драстичните диети е продължителното гладуване, което в повечето случаи завършва или с наваксване на всички онези храни, които сме си спестили, през това време или с влошаване на здравето. Научно доказано е как продължителното и безконтролно гладуване уврежда част от мозъчните ни клетки и влияе отрицателно на концентрацията и паметта ни. 

Пропускаме закуската
Закуската е най-важното хранене за деня, тъй като докато нашето тяло и мозък са си почивали повече от 8 часа през нощта, мозъкът започва да се нуждае силно от полезни вещества, чрез които да бъде захранен и да започне да функционира правилно, а когато ние пропуснем закуската, отнемаме тази възможност и мозъкът ни почва да роботи на по-бавни обороти вследствие, от което ние се чувстваме особено стресирани и ужасно уморени, без никаква енергия.

Закуската е изключително важна за цялото ни тяло, но разбира се, в нея трябва винаги да присъстват полезни витамини и минерали, които да заредят тялото ни с енергия и да ни накарат да се чувстваме добре. Зърнените храни, плодовете и млякото са начини, чрез които можем да заредим тялото си с полезни вещества.

Отказваме се напълно от месото 
Човешкото тяло се нуждае от изключително много енергия, която може да бъде доставена бързо, чрез консумацията на месо. Месото е наистина необходимо за човешкия организъм, тъй като е богато на много ценни вещества като – мазнини, протеини, витамини – А, В, Д и минерали, а всички тези съставки са полезни за цялото ни тяло, като за здрави нокти и кости, концентрация, притъпяване на гладът, енергия и жизненост.

Важно е обаче да внимаваме какво месо консумираме и ако искаме да сваляме излишни килограми е хубаво да наблегнем на телешкото, пилешкото филе, заешкото, еленското и агнешкото.

Правилната обработка също има значение за това да не намаляваме неговата хранителна стойност. Трябва да се научим да приготвяме месото по правилен начин, като се постараем да го мариноваме за няколко часа, като в марината е хубаво да прибавяме винаги някакъв алкохол, който може да убие различните бактерии и същевременно да направи месото по-крехко и вкусно при консумация. Месото се пече хубаво, без да се оставят сурови кървави участъци, затова е добре обработката да става на силен огън, но без да го загаряме, като внимаваме от всичките страни да бъде добре изпечено.