80-годишни приятелки на пътешествие около света

  • Сподели:
80-годишни приятелки на пътешествие около света

Двойка най-добри приятелки от Тексас доказват, че приключенията нямат възрастова граница - дори когато сте на 81 години.

Ели Хамби, фотограф-документалист, и Санди Хейзлип, лекар и преподавател, обиколиха света за 80 дни, като се отправиха от плажовете на Бали до пустините на Египет. Осемдесетгодишните дами започват амбициозното си приключение на 11 януари, според блога, който двете използват, за да документират пътуванията си. Първата им спирка е място, което убягва дори на много опитни пътешественици: Антарктида.

За да стигнат до най-южния континент, първо трябвало да прекосят Прохода на Дрейк - прословутите бурни води между южния край на Южна Америка и Южните Шетландски острови на Антарктида. "Беше диво! Но щом стъпихме на земята на Антарктида, забравихме за всички перипетии, защото красотата на Антарктида е просто впечатляваща - да видиш пингвините, айсбергите и ледниците - това беше незабравимо", казва Хамби в интервю за CNN.

От това първо начинание насам двойката е посетила 18 държави на всичките седем континента, често облечени в еднакви тениски. Освен това те са си спечелили много последователи в социалните мрежи, които следят "пътуващите баби" в TikTok, Instagram и Facebook.

Хейзлип разказва пред CNN, че се е запознала с Хамби след смъртта на съпруга си през 1999 г. Преди смъртта му той "засади семето в сърцето ми, че трябва да започнем да водим внуците си на пътувания през лятото", казва тя. Това я довело до Медицинската мисия в Замбия - проект, ръководен от Хамби и съпруга ѝ в Южна Африка. Двете си паснали заради общия си интерес към пътуванията и стремежа си да дават предимство на уникалните преживявания пред комфорта и удобствата в чужбина. А след смъртта на съпруга на Хамби през 2005 г. приятелките още повече се сближават като вдовици.

Хейзлип казва, че идеята за пътуването им се заражда няколко години преди всяка от тях да навърши 80 години.

"Просто ми хрумна идеята, защото преди това бяхме пътували заедно в чужбина", казва тя. "И така, около четири години преди да навършим 80, един ден ѝ споменах: "Ели, няма ли да е забавно да обиколим света за 80 дни на 80-годишна възраст?".
На своя уебсайт Хамби и Хейзлип казват, че са посветили пътуването на покойните си съпрузи Кели и Дон. "Липсвате ни и бихме искали да се присъедините към нашето приключение", пишат те.

През последните три месеца Ели и Санди са яздили камили в Египет, срещали са се със слонове в Бали, танцували са в Непал и са наблюдавали Северното сияние във Финландия. И въпреки предизвикателствата, свързани с всяко пътуване, най-добрите приятелки споделят, че са завършили приключението си без да влизат в никакви спорове.

"И двете сме независими, много упорити. Но като че ли си позволяваме да си даваме взаимно пространство. Просто се разбираме и знаем, че това, което правим, е нещо добро и един вид уважаваме чувствата си'', казва Хамби. За нея най-важната част от пътуването са хората, които са срещнали по пътя.

"Харесват ни всички забележителности, които видяхме, но нещата, които помним най-много, са хората, които срещнахме. Срещнахме някои от най-прекрасните, най-милите и най-приятелски настроени хора на света. Сега просто имаме приятели по целия свят, които много обичаме. Винаги казваме, че когато се впуснахме в това, не сме планирали почивка. Планирахме приключение. И всеки един ден беше точно такова."

Макар че Хамби и Хейзлип приключиха с околосветското си пътешествие и се върнаха у дома в Тексас, двете вече планират следващото си пътуване. И имат важен съвет към всички пътешественици, които се притесняват от езиковата бариера.

"Знаете ли, хората често ни питат как се справяхме с езика. Открихме, че всички имаме един език и това е усмивката. Тя върши чудеса и покрива всички езици", казва Ели.

Те насърчават и други по-възрастни пътешественици да не позволяват на възрастта да ги спира. С изключение на някои малки компромиси - като решението да не карат мотор в Бали поради опасения от падане - те заявиха, че възрастта им не е повлияла на маршрута им в чужбина. Те казаха, че се чувстват уверени, че ако се наранят по време на пътуването си, децата им "биха били спокойни, знаейки, че правим това, което искаме", каза Хейзлип.

Хейзлип описва 81 години като "идеалната възраст" за предприемане на пътуването.

"Възрастта ти дава малко повече мъдрост при вземането на решения. Това е забавната част. Мисля, че на тази възраст оценявам толкова много красотата и наистина мога да я погълна. И за мен това беше идеалната възраст да отида. Благодарна съм."