Находките на High View Art: Пукет

  • Сподели:
Находките на High View Art: Пукет

Пукет е типичната плажна туристическа дестинация в Тайланд и цифрите потвърждават това: повече от една трета от туристите, посещаващи страната, прекарват няколко дни в Пукет по време на пътуването си.

Разположен в южната част на Тайланд и окъпан от водите на Андаманско море, Пукет е най-големият остров в цялата страна, 48 км дълъг и 21 широк.

Островът е известен най-вече с многото красиви плажове, които има, разположени главно на западния бряг, а също и с многото възможности, които предлага за екскурзии до близките острови като Koh Phi Phi или Koh Lanta.

Двата най-важни града в Пукет са от една страна едноименният малък  град със специален чар, който е столица на провинцията, а от друга страна Патонг, главният туристически център на острова и известен заради интензивния си нощен живот.

В допълнение към красивите плажове, Пукет има развита инфраструктура, много крайбрежни курорти и богата гастрономическа и развлекателна култура. 

Не бива да пропускате възможността да направите обиколка и да посетите много от плажовете и островите в близост до Пукет. Сред най-известните обиколки са тази до островите Фи Пи заедно с остров Бамбук, обиколката до острова на Джеймс Бонд, който е известен с това име, тъй като се появява през 1974 г. във филм от известната сага. Други силно препоръчителни острови са Симиланските острови, които се намират в защитен Национален морски парк.

Големият Буда е една от най-емблематичните забележителности на Пукет – голяма 45-метрова бяла статуя на Буда на върха на хълм, така че се вижда от южната част на Пукет. Статуята има бетонна рамка, покрита със 135 тона бял мрамор от Мианмар. Ключово място за посещения с невероятни гледки. Посещението е безплатно, но на входа има няколко маси, където можете да правите дарения, единственият източник на финансиране.

Построен в началото на 19 век, Wat Chalong (или Wat Chaithararam) е най-големият и най-важен храм в Пукет и най-натовареният, посещаван всеки ден както от туристически автобуси, така и от будистки поклонници, много от които след посещението си в стаята за молитва, излизат на двора да стрелят с фишеци, за да увеличат духовните си заслуги.

Ват Чалонг е в малко озеленено заграждение с няколко сгради, където в допълнение към основния храм има голям чеди с височина 61 метра – най-високата структура в заграждението – където се предполага, че е парче кост от самия Буда. Wat Chalong е доста близо до Големия Буда, така че може да комбинирате двете посещения.

Нос Промтеп е малък хълм, разположен в южния край на острова, между плажовете Равай и Най Хан, предлагащ красива гледка към острова и малък фар, който можете да изкачите. Достъпът е лесен, тъй като се стига по път 4233, който минава по крайбрежието. Това е едно от най-популярните места в Пукет за гледане на залеза, по това време мястото може да стане пренаселено, така че е най-добре да отидете първо сутринта или няколко часа преди да се стъмни. По протежение на същия крайбрежен път 4233, но по на север, се намира много популярната гледка Karon Viewpoint, която предлага страхотна гледка към плажовете Kata Noi, Kata Yai и Karon.

Старият град на Пукет със сигурност е най-интересната градска зона на острова и си заслужава да бъде посетен, ако имате достатъчно време. Можете да посветите поне няколко часа, достатъчно време, за да се разходите из някои от най-забележителните му улици, да се полюбувате на колониалните му сгради и традиционните му китайски магазини-къщи, да обиколите разнообразните му магазини и да хапнете вкусна местна храна в някакъв малък ресторант или кафене.

Thalang Street е мястото, където са запазени най-забележителните китайско-португалски колониални сгради, както и музеят Thai Hua, силно препоръчан за всеки, който се интересува от опознаването на китайската общност на Пукет. В неделя не пропускайте пазара Lard Yai, провеждащ се всяка неделя от 16:00 до 22:00 часа на същата улица.

Най-известният плаж в Пукет, Патонг, има пешеходна улица, наречена Bangla Road, която е центърът на нощния живот в Пукет. Твърди се, че там е добра почва за секс туризъм. На улицата има и множество барове с живи рок банди, барове на покриви, ресторанти, улични сергии за храна и няколко клуба като Illuzion или Rock City.

Въпреки че районът се посещава предимно от мъже, отколкото от жени, всеки е добре дошъл и това е много популярна зона за нощен живот. Почти всички посещаващи Пукет, отиват понякога на Bangla Road, дори само за да се разходят или да пийнат бира на улицата, за да съзерцават човешкия спектакъл на Bangla Road.

Ако харесвате туристически шоута, в Пукет ще намерите някои от най-известните и високо оценени в Тайланд, като Fantasea, Siam Niramit и Simon Cabaret. Както Fantasea – разположен в Камала – така и Siam Niramit – разположен близо до град Пукет – са тематични паркове, чиято основна атракция е страхотен театрален спектакъл с продължителност около 90 минути, който има за цел да бъде въведение в тайландската култура, с танци, музика, каскади, прожекции и специални ефекти.

Пукет е основният център за гмуркане в Андаманско море и предлага много възможности да се насладите на плажа по по-активен начин. От май до октомври, по време на дъждовния сезон, Пукет се превръща в доста прилична дестинация за сърфиране. Най-добрият плаж за това е Kata Beach, въпреки че в Nai Harn, Bang Tao (лагуна) и Nai Thon също може да се сърфира. На някои плажове, като Ката Яй, се предлагат и уроци по сърф. 

Предлагаме ви и: Находките на High View Art: Мелисани, пещерата на нимфите

Делтата на река Окаванго в Ботсвана - изключителна природна красота

Сакура - вишневите дървета, символ на японската история и култура

Пет причини да посетим Акаба - бижуто на Червено море

Стъклена хижа в Исландия предоставя на гостите си панорамна гледка към арктическата тундра

Великденският остров - парче земя уникален културен феномен

Находките на High View Art: Тулум, Мексико