Адхара Санчес: детето чудо, което мечтае да се превърне в първата мексиканска жена астронавт

  • Сподели:
Адхара Санчес: детето чудо, което мечтае да се превърне в първата мексиканска жена астронавт

Адхара Перес Санчес е живото доказателство, че мечтите се сбъдват. Детето гений от Мексико, има коефициент на интелигентност, който е с 2 пункта по-висок от този на Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг. Тя е само на 12 години и се е превърнала не само в човек за подражание, но и за следване и възхищение. 

Определено не е обичайно децата да завършват рано гимназия, но тя успява да го направи на осемгодишна възраст и в момента учи индустриално инженерство с акцент, посветен на математиката, с пълна стипендия.

Санчес, която е диагностицирана със синдрома на Аспергер на тригодишна възраст, изпитва трудности в училище през този период и е подигравана от учителите и връстниците си, че е "странна". Майка ѝ обаче не позволява това да я възпре и насърчава дъщеря си да преследва мечтите си. В момента тя е записана в Universidad CNCI в Мексико, където изучава системно инженерство и математика, надявайки се скоро да учи в колеж в САЩ. Детето чудо успява да напише книга за преживяванията си, докато съчетава академичните си занимания, със заглавие, което приблизително се превежда като "Не се предавай" и дори е включена в списъка на Forbes México със 100-те най-влиятелни жени в Мексико.

Адхара е била в космическия център "Джонсън" на НАСА в Тексас и е поканена да учи астрономия в университета в Аризона. Тя сподели: "Трябва да остана там три месеца, за да се науча и да свикна да говоря на английски език", каза Санчес. Тя посещава курсове по гравитационни вълни и астрономия, водени от Националния автономен университет на Мексико (UNAM), което несъмнено е част от една от целите ѝ: да стане първата мексиканска жена астронавт. Едно от най-големите вдъхновения за младия мексикански гений е Стивън Хокинг, който я кара да се влюби в черните дупки, скоростта на светлината, планетите и Млечния път, наред с много други тайни, които крие Вселената.

Адхара по впечатляващ начин разбива широко разпространените погрешни схващания за хората с нарушения в развитието, доказвайки невероятните си интелектуални способности само на 8-годишна възраст. Санчес вече се е прочула в академичните среди с впечатляващия си коефициент на интелигентност от 162. Според PEOPLE този резултат е малко по-висок от този на Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг, чийто коефициент на интелигентност е 160. 

В разговор с Yucatan Times Перес - която е диагностицирана със синдрома на Аспергер - разстройство на развитието, което е включено в спектъра на аутизма и може да причини трудности в социалните взаимодействия - разкрива, че в училище ѝ се "подигравали". Другите ученици тормозели момичето, като я наричали с имена като "чудачка" и "странна" заради състоянието ѝ. "Видях, че Адхара си играеше в една къщичка и те я заключиха. Започнаха да викат: "Чудачка, чудачка!" - разказва майка ѝ Налели Санчес пред изданието. "И тогава започнаха да удрят малката къщичка, а аз си казах, че не искам детето ми да страда."

Майката разкрива, че Адхара е изпаднала в "много дълбока" депресия и въпреки че е била интелигентно дете, не е искала повече да ходи на училище. Учителите информирали родителите ѝ, че Перес спи в час и проявява очевидна липса на интерес. Съзнавайки необичайната интелигентност на детето у дома, Санчес осъзнава, че настоящият образователен план не е подходящ за дъщеря ѝ и търси терапия за Перес. Това се превръща в основен поврат за семейството, тъй като тогава те успяват да установят изключително високия коефициент на интелигентност на момичето и да потърсят учебна среда, която да се адаптира към уникалните ѝ умения. Това помогнало на момичето да се развие в академичната сфера и тя завършила начално училище на 5 години, средно училище на 6 години и гимназия на 8 години. 

Освен това тя изнася презентация за черните дупки на събитие, организирано от Института за изкуство и култура (IMAC) в Тихуана, където други малки деца са изненадани да я чуят. Адхара, която иска да се занимава с астрофизика, се надява в бъдеще да работи като астронавт в НАСА и да пътува до Марс. Тя вече е поканена да учи астрономия в Университета на Аризона, след като нейната история е привлякла вниманието на президента на ОА Робърт Робинс.

Междувременно младото момиче работи върху разработването на нова умна гривна, която да помага на деца с аутизъм. Според Vogue México устройството ще може да следи емоциите на децата с различни увреждания, като предвижда и предотвратява пристъпи и изблици. "Разработвам гривна, която да измерва емоциите на децата и след това родителите да имат възможността да видят какви емоции изпитват децата им, като проверят телефона, таблета или компютъра", обяснява Адхара.