Четири емоционални зависимости, от които трябва да се отървем още сега

  • Сподели:
Четири емоционални зависимости, от които трябва да се отървем още сега

Колкото и да ни се иска да изпитваме само положителни емоции и чувства животът ни показва, че е цветен и освен белия цвят има цяла гама различни нюанси, които провокират в нас всякакъв тип чувства, като радост, тъга, безсилие, жизненост, тревога, страх, щастие, любов и още много различни усещания.

Има емоции, които са способни да провокират още по-тревожни чувства в нас и да ни откъснат от реалността, именно тези състояния човек трябва да избягва, ако иска да съхрани щастието в живота си. Почти всеки човек се старае да бъде отворен към света и да изпита възможно най-много емоции, но истината е, че всички ние предпочитаме те да носят положителен заряд и да внасят хармония в дните ни. Колкото по-натоварени сме психически, толкова повече грешки допускаме, а можем да си спестим поне една малка част от тези зависимости, които ни правят слаби и които рязко ни дърпат надолу без да осъзнаваме.

Разберете кои са тези емоционални капани, които трябва да избягваме, ако искаме да живеем спокойно и щастливо.

1. Нуждата да пръскаме енергията си навсякъде
Много хора изпитват силната нужда да бъдат полезни и да разпръскват своята енергия навсякъде, но истината е, че това е едно доста уморително упражнение, което бихме могли да си спестим. Колкото повече се раздаваме за неподходящите хора, толкова по-малко сили имаме да обърнем внимание на тези, които истински държат на нас.

2. Нуждата да се отворим пред всички и да споделим тревогите си
Няма нищо лошо да разтоварим емоционалния багаж, но това винаги трябва да се случва пред подходящите хора, които не биха злоупотребили по никакъв начин с нашето доверие и не биха използвали страховете ни, за да ни закопаят в бъдеще. Човек трябва да бъде предпазлив, особено когато се отнася за духовни и емоционални преживявания, затова трябва да съхранява умело своите чувства и да ги изкарва на показ единствено пред тези хора, които биха го разбрали и не биха ги използвали в негова вреда. Често пъти имаме нуждата да споделим и да получим някаква емоционална подкрепа от човека до себе си, но истината е, че животът рано или късно ни показва, че не всеки човек би се нагърбил с чужди товари.

3. Нуждата да се оплакваме за липсите в живота ни
Тази наша слабост ни прави не само неблагодарни, но и слаби в очите на другите, защото човек винаги трябва да бъде доволен от това, което има около себе си, дори трябва да благодари и за тези неща, които все още не са станали част от живота му, защото най-вероятно има причина това да е така. Колкото по-благодарни сме за всичко в своя живот, толкова по-широко отворени остават очите ни за всички вълшебства, които тепърва ни предстоят. Колкото повече нагнетяваме в съзнанието си чувството за някакъв вид емоционална и материална липса, толкова по-недоволни, обременени и нещастни ще бъдем винаги. Човек трябва да благодари, дори за всяка глътка въздух, която му подсказва, че все още е жив и има избор как да изживее дните си.

4. Саморазрушителните емоции, от които трябва да се отървем 
Знаете ли, че хората, които по-често се подават на своите емоционални състояния притежават склонността да развиват различни видове болести, като – учестен пулс, хипертония, язва, нервни болести и депресии. Особено негативните емоции, те са способни да разрушат за секунди нашата психика и да ни преведат по най-тъмните кътчета в ума ни. Колкото по-стресирани, напрегнати и нестабилни емоционално се чувстваме, толкова повече увреждаме своята психика, физика и духовна стабилност. Затова е важно човек да контролира своите емоции и да научи съзнанието си как да се бори навреме с тях, преди да са станали причина за различни видове сериозни проблеми. Нашите чувства са пряко свързани с мислите ни и за да можем да съхраним своя духовен баланс и да не се подаваме на негативните емоции, трябва да сграбчим доброто и да повярваме, че за в бъдеще ни предстоят единствено положителни събития.