Добър човек или хищник – коя е успешната рецепта за щастие

  • Сподели:
Добър човек или хищник – коя е успешната рецепта за щастие

''Всеки светец има минало. Всеки грешник има бъдеще!'' – Оскар Уайлд

Ако се замислите малко ще разберете, че добрият човек не винаги успява да получи това, което силно желае и най-честите пречки за това се крият именно в неговото желание да направи останалите хора щастливи. Но докато се съобразява с нуждите на другите, освен че често бива използван, той бързо успява да захвърли на заден план своите собствени желания и нужди. В живота си трябва да помагаме, но дали това трябва да бъде на всяка цена и за всеки човек, който се изправи на пътя ни – едва ли! Колкото по-мотивирани сме да подобрим живота на хората и да им помагаме да се борят с трудностите и проблемите, толкова повече забравяме за себе си! 

Експлоатацията се е превърнала в нещо ежедневно, а единственото, което е нужно за да се издигаме е слаб безволеви човек, който да върши мръсната работа вместо нас – може би ви е познато, а може би така постъпва всеки трети човек-хищник, който е решил да достигне до върха на пирамидата и да бере плодовете, но от чуждия труд. Все по-трудно става някой да се отзове, когато имате нужда без да има задни цели и намерения, а всъщност колкото по-податливи сме емоционално, толкова по-често попадаме в капана на манипулацията и лъжата. Едва когато спрем да мислим как да подобрим света, ще можем да конструираме мислите си правилно и да ги насочим в изработването на перфектен план за сбъдване на нашите собствени мечти, което разбира се, ще ни донесе нужното щастие.

''Щастието се убива от съжаление за миналото, страх от бъдещето и неблагодарност към настоящето!'' – Омар Хаям

Докато се опитвате да съберете парчетата и да залепите стомната, губите ценно време, което бихте могли да вложите в собствените си проекти, които един ден ще ви донесат мечтаното усещане за реализация. Трябва да разберете, че живеем в свят, в който масата хора могат да постигнат всичко, но сам човек не може да се справи и няма как да бъде успешен, без зад гърба си да притежава доверени хора или по-точно същите хиени като него самия, които биха му помогнали да се изстреля до върха. Колкото по-дълго се въртим около вярванията си, че можем сами да променим света и да го направим по-добро място, толкова повече време губим в заблуждения! 

Отделният човек е нагърбен с не простата задача да развива себе си и да оцелява в стадо с вълци и докато има такива хората, които продължават още да вярват в приказки, тяхното бъдеще ще е напълно обречено и те задължително ще стават жертви на хората и обстоятелствата, а причината ще е, че не могат да се изправят и да гонят собствените си цели. Когато човек постави своите собствените си интереси над тези над останалите на първо място, той ще успее да се затвърди като лидер и да докаже силата си, но ако предпочита да остане мълчаливо встрани като прост наблюдател, той ще бъде използван за изкупителна жертва от по-алчните и амбициозни членове на общността! 

''Хората винаги обвиняват силата на обстоятелствата. Не вярвам в силата на обстоятелствата. В този свят успехът се постига само от онези, които търсят необходимите условия и ако не ги намерят, сами ги създават!'' – Шоуто на Бернар

Дилемата е проста и се коренни в нашите разбирания и вярвания, а истината, че именно те са онзи камък, който на моменти ни заковава директно на дъното на океана, след което започваме да се обвиняваме за своята добрина и състрадание, което сме вложили, но никой не е успял да оцени времето и усилията, които сме вложили в това свое безсмислено начинание. И така, ден след ден си взимаме своите уроци и се учим да оцеляваме в стадо, в което обещанията, любовта, добрината и човешкото, отдавна са останали на заден план и са били заменени от жаждата, за все повече власт и материална свобода. 

''Всичко, което е красиво в този живот е или неморално, или незаконно, или води до затлъстяване!'' – Оскар Уайлд