Преследването на щастието ще ви доведе до нещастие, докато не осъзнаете, че щастието е пътят

  • Сподели:
Преследването на щастието ще ви доведе до нещастие, докато не осъзнаете, че щастието е пътят

Имам позната в началото на 30-те, която ми каза, че все още не е намерила щастието в живота си - че все още го преследва и търси. За съжаление, някога мислех по сходен начин. Може би това е така, защото съвременното общество ни кара да вярваме, че щастието е дестинация, до която стигаме: промоция, която ще отмие всичките ни проблеми, или свободата, която ще получим, когато напуснем работата от 9 до 5 часа. Така че сега живеем с тази идея: "Когато се случи Х, ще бъда щастлива."

Живях известно време култивирайки този токсичен манталитет, и това се отрази на всяко важно решение, което взех в живота си. Винаги гонех следващото голямо нещо, постоянно се стремях към това, което следва, като никога не се отдавах на пълнотата на това, което вече имах тук и сега.

Щастието не е райски остров, който трябва да търсим. Не. Щастието е дълбоко вкоренена роза на задоволството, която носите със себе си навсякъде - и вие сте тези, които избират дали да я поливат всяка сутрин, след като се събудят.

Щастието и благополучието ви нямат нищо общо с това колко добре си мислите, че се справяте, колко далече сте преминали по пътя или какво предстои по-нататък. Щастието и благополучието ви са свързани с това доколко присъствате, приемате и сте доволни от всичко, което е, точно тук и сега.

По думите на Тик Нят Хан, "няма път към щастието, щастието е пътят". Ако не успеете да оцените тази сентенция и продължите да преследвате голямата неуловима мечта за далечно щастливо бъдеще, тогава никога няма да изпитате самочувствието и удовлетворението, които могат да бъдат намерени точно в този момент.

А не е необходимо много, за да бъдете щастливи. Упражнявайте се да присъствате, всяка сутрин записвайте за какво сте благодарни, приемайте всичко, което се случва, и всеки ден правете нещо, което носи радост в сърцето ви. Това са някои от лесните, прости и практични съвети за това как да станете по-щастливи. 
Ако искате да промените траекторията на живота си, приемете тези правила и ги прилагайте. Ангажираността е това, което ви кара да започнете, последователността е това, което ви води до някъде, а постоянството е това, което ви кара да продължавате. 

Ако искате да промените живота си, ето какво трябва да направите:
Да се посветите на едно нещо.
Бъдете последователни в него.
Да се наложите.

Ангажиментът е това, което ви кара да тръгнете по нова траектория. Последователността - която е ключът към създаването на дълготрайна и устойчива промяна в живота - е това, което ви води до някъде. А постоянството е това, което ви кара да продължите въпреки трудностите. 

Разрушаваме се малко по малко, ден след ден, но също така се грижим за себе си и се изграждаме малко по малко, ден след ден. Защо? Защото нашите навици ни определят - това, което правим днес, е отражение на това, което ще станем утре.
Има тънка граница между това къде сте днес и къде ще бъдете утре. Пантата, която ги свързва, е един малък навик, който повтаряте всеки ден. Ако се опирате на лоши навици (или пренебрегвате добрите), ще се рушите малко по малко, но ако практикувате добри навици, ще се изграждате ден след ден.
Реалността е, че всеки ден сме изправени пред нови предизвикателства, някои по-големи и по-катастрофални от други. Въпреки емоционалната разруха, в която може да се окажем, трябва да погледнем навътре, за да запалим силата на духа, която ни позволява да се вдигнем отново и да продължим.

Как да направим това?

Позволяваме на ежедневните си ритуали да ни подкрепят. Нашите ежедневни навици за грижа за себе си оформят ритъма, по който тече животът ни, и посоката, в която се развива, защото това, което правите днес, е отражение на това, което ще станете утре. 
Искате ли да знаете къде ще бъдете след една година? Вижте какво правите днес. 

Каквито и да са тези ежедневни котви, навици и ритуали, направете всичко възможно, за да се придържате към тях, защото пробивите не се случват за една нощ - трансформиращите пробиви се случват, след като малките стъпки на промяна в ежедневието ви се превърнат в нещо прекрасно с течение на времето.