Емилия Кларк беше обявена за член на Ордена на Британската империя

  • Сподели:
Емилия Кларк беше обявена за член на Ордена на Британската империя

Емилия Кларк, може би най-известна с ролята си на Денерис Таргариен в "Игра на тронове", беше обявена за член на Ордена на Британската империя от принц Уилям по време на церемония в замъка Уиндзор.

Актрисата получи наградата заедно с майка си Дженифър Кларк за работата им като съоснователи на благотворителната организация ''SameYou'', която е свързана с помощ и възстановяване след мозъчни травми. Те са първата двойка майка-дъщеря, удостоени с една и съща титла в един и същи почетен списък, според Би Би Си. "Най-важното е, че майка ми я получи", каза Емилия. "Фактът, че сме заедно, е много мил и прекрасен, но причината, поради която благотворителната организация наистина съществува, е заради цялата работа, която върши майка ми."

Двете основават фондация "SameYou", след като Емилия претърпява два мозъчни кръвоизлива през 2011 и 2013 г. Както обяснява Дженифър: "Осъзнахме, че малцина имат достъп до достатъчно дълга или изобщо до някаква рехабилитация. Очаква се да се оправиш след определен период, а това, за съжаление, не е реалността за по-голямата част от хората. Дори и да имате много лека мозъчна травма, това е наистина сериозно заболяване. Получаването на Ордена на Британската империя е голяма чест, която и двете получихме, не го възприемам изобщо като награда за нас, защото тъкмо започваме това пътешествие, за да се опитаме да повишим осведомеността, но то е за десетките хиляди хора, които са ни писали, и за милионите хора по света, които нямат глас".

Първият кръвоизлив в мозъка на Емилия е през 2011 г., точно след като приключват снимките на първата серия на "Игра на тронове", и тя губи способността си да говори, като почти изпада в кома. Вторият кръвоизлив през 2013 г. се нуждае от операция, след като скенерът показва, че размерът му се е удвоил, а Емилия вече е споделяла, че е сред "наистина малкото" хора, които са оцелели и са останали "без последствия". Тя е получила субарахноидален кръвоизлив, след като на повърхността на мозъка ѝ се е спукала аневризма - слабо място в кръвоносен съд. Те са най-често срещани при хора на възраст между 45 и 70 години и могат да доведат до силна умора, проблеми със съня, главоболие, нарушения в зрението и загуба на движение, но Емилия заяви преди това, че не е имала никакви последици.

Преживяното накарало Емилия и майка ѝ Дженифър да създадат благотворителната организация ''SameYou'', за да набират средства и да помагат за увеличаване на достъпа до неврорехабилитация след мозъчни травми и инсулти.