Емилия Кларк - за волята и силата да преминеш през трудностите на живота

  • Сподели:
Емилия Кларк - за волята и силата да преминеш през трудностите на живота

Две мозъчни аневризми промениха живота на Емилия Кларк и сега тя иска да помага и да бъде полезна на другите.

Едва на 24 години Емилия Кларк претърпява първата си аневризма. Това се случва точно след като приключва снимките на първия сезон на "Игра на тронове" - популярният сериал, което я изстрелва към световната слава. Въпреки физическото и емоционалното натоварване от операциите и възстановяването, тя е решена да се върне към това, което обича най-много - актьорството.

Първата ѝ аневризма се случва във фитнес залата.

Скоро след заснемането на първия сезон на "Игра на тронове" Кларк започва да усеща натиска, който Холивуд може да стовари върху раменете ти. За да се освободи от стреса, точно както правят много хора, не само актьори, тя започва да тренира. Докато била в съблекалнята, почувствала главоболие, но решила да го превъзмогне и започнала да работи с треньора си. Почти пълзейки, се върнала в банята и започнала да усеща болка и гадене. Скоро след това била откарана в спешното отделение и лекарите не могли да определят какво не е наред. Ядрено-магнитният резонанс и сканирането на мозъка потвърдили, че Кларк е получила аневризма. Тя била оперирана по спешност, но това нямало да ѝ бъде последната операция.

Лекарите я оперирали в продължение на 3 часа. Когато Кларк се събудила, не можела да си спомни пълното си име, тъй като страдала от състояние, наречено афазия - същото, което имал Брус Уилис преди да му бъде поставена диагноза деменция. На актрисата ѝ отнело седмица само за да може да си спомни името си. Две години по-късно Кларк отива на рутинен скенер - нещо, което сега ѝ се налага да прави редовно. Растежът от другата страна на мозъка ѝ се е удвоил и се налага да премине през нова операция - този път не през минимално инвазивната бедрена артерия, а през черепа, като в него са поставени парчета титан.

Актрисата загубила всякаква надежда за успешно възстановяване.

Кларк прекарала един месец в болницата, опитвайки се да се възстанови, но била обзета от тревожност и пристъпи на паника. За да не се поддаде на болестта си на Кларк ѝ е била необходима огромна сила и амбиция.

"Излекувах се отвъд неоправданите си надежди. Сега съм на 100%" здрава, потвърждава Кларк в годините след втората операция. "Аз съм един от малкото хора, които могат да преживеят това."

Сега Емилия иска да помогне на други, които преминават през същото състояние.

През 2019 г. Кларк и майка ѝ основават благотворителната организация SameYou, за да подкрепят хората, които се възстановяват след мозъчни травми и инсулти. Освен това, обсъждайки открито опита си, тя повишава осведомеността за това колко важни са научните изследвания в тази област.

През 2023 г. Кларк и авторката, журналист Клеменси Бъртън-Хил обединяват усилията си, за да повишат осведомеността и да съберат средства за фондация SameYou. И двете жени са преживели мозъчни травми и знаят от първа ръка как дългосрочните грижи и подкрепата за страдащите на практика не съществуват - и искат да променят това.

През цялото време Кларк остава благодарна и не губи чувството си за хумор.

Като се има предвид степента на увредения ѝ мозък, "забележително е, че все още мога да говоря, понякога артикулирано, и да живея напълно нормално без абсолютно никакви последствия", споделя актрисата.

"Изпитвам безкрайна благодарност - към майка ми и брат ми, към лекарите и сестрите, към приятелите ми. Всеки ден ми липсва баща ми, който почина през 2016 г., и никога няма да мога да му благодаря достатъчно, че ме държеше за ръка до самия край", сподели тя.

Лекарите ѝ казали, че в мозъка ѝ липсват части, но не знаели дали това се отразява на концентрацията или на периферното ѝ зрение. Емилия се пошегува по този въпрос, споделяйки: "Винаги казвам, че това е вкусът ми към мъжете, който вече го няма! Това е част от мозъка ми, да, приличният ми вкус към мъжете".