Историята на Кати Бейтс: актрисата, която продължава да блести на 74 години въпреки здравословните си проблеми

  • Сподели:
Историята на Кати Бейтс: актрисата, която продължава да блести на 74 години въпреки здравословните си проблеми

Известна с невероятния си талант и способността си лесно да поема сложни, многопластови роли, Кати Бейтс е във филмовата индустрия от десетилетия. Но това, което мнозина може би не знаят, е, че по пътя си тя се е сблъсквала и с тежки здравословни предизвикателства. Въпреки тези борби Бейтс не е позволила на нищо да я спре. Тя все още е силна и приема нови проекти, които показват нейната креативност, издръжливост и любовта ѝ към това, което прави.

Как кариерата ѝ започва и разцъфтява
Началото на кариерата никога не е лесно, особено в Холивуд без връзки, но за Кати Бейтс това е още по-голямо препятствие. През 70-те години на миналия век актрисата трудно си намира работа, докато получава второстепенни роли. Тя обяснява това с външния си вид: "Не съм зашеметяваща жена... Не изглеждам като Елизабет Тейлър. Когато бях по-млада, това беше истински проблем, защото никога не бях достатъчно красива за ролите, за които бяха избирани други млади жени."

И поради същата причина тя често е била типизирана да играе едни и същи образи. "Обикновено герой, който е по-възрастен, или малко странен, или каквото и да било друго. И това беше кофти", признава Бейтс в интервю. Но това се променя през 1990 г., когато получава пробивната си роля в "Мизъри" и печели "Оскар" за изпълнението си.

Борба с рака и лимфедемата
За първи път Бейтс е диагностицирана с рак на яйчниците през 2003 г. и претърпява операция и химиотерапия. Тя изпада в ремисия, но през 2012 г. е диагностицирана с рак на гърдата, за който се подлага на двойна мастектомия. След операцията Бейтс развива лимфедем - състояние на хронично подуване, което може да се появи след отстраняване на лимфните възли.

"Бях огорчена и депресирана. Мислех, че кариерата ми е приключила и всичко за мен е свършено", разкрива Бейтс за това как всичко това я е оставило да се чувства.

Оттогава насам Кати говори открито за това състояние и използва платформата си, за да разпространява информация. "Искам да подчертая, че това не е козметичен проблем. Въпреки че трайните последици, дискомфортът и ограниченията на лимфедема може да са невидими за оклоните, това е нелечимо заболяване", казва тя в речта си, когато става говорител на The Lymphatic Education & Research Network.

Вместо да позволи на здравословните си проблеми да я спрат, Бейтс продължава да блести на екрана и да живее пълноценно всеки ден, като разкрива:

"Мисля, че през последните няколко години живея истински. Ракът и последствията от него коренно промениха възгледите ми. Вече не съм отшелник и пътувам повече. Направих и преживях толкова много прекрасни неща. Ако си отида утре, няма да бъда разочарована."

Нейното вдъхновяващо лично пътуване и последният ѝ проект
"Благодарна съм, че съм жива", разкрива Бейтс. Тя добави, че е благодарна, че може да подкрепя милиони хора с лимфедем. Бейтс също така е отслабнала с около 27 кг и според нея загубата на тегло е помогнала за облекчаване на симптомите.

Бейтс участва в предстоящия филм ''Are You There God? It's Me, Margaret'', в който изпълнява ролята на майката на Рейчъл МакАдамс. В трейлъра Бейтс изглежда зашеметяващо за възрастта си и нямаме търпение да я видим отново на големия екран!