Шаная Туейн в своя ренесанс: "Вече нямам какво да доказвам''

  • Сподели:
Шаная Туейн в своя ренесанс: "Вече нямам какво да доказвам''

57-годишната Туейн е покорила няколко исторически върха. Най-продаваната кънтри изпълнителка на всички времена с повече от 100 милиона продадени плочи по целия свят, предефинира жанра с разтърсващи хитове като "Any Man of Mine", "That Don't Impress Me Much" и "I'm Gonna Getcha Good!" Но по пътя си към успеха тя преживява и опустошителни падения - от трагичната смърт на родителите ѝ и шокиращото предателство, довело до развода с първия ѝ съпруг, до битката с лаймска болест, която почти унищожава гласа ѝ.

"Това беше много труден период в живота ми", казва Туейн, която тогава е изпаднала в депресия. След предателството тя и настоящият ѝ съпруг, бившият изпълнителен директор на Нестле Фредерик Тибо, обединяват разбитите си сърца в името на любовта. ''Въпреки трудностите, наистина открих един прекрасен живот.''

Първият съпруг на Шаная - Робърт Джон Ланг и първата съпруга на Фредерик - Мари Ан имат афера. Преди да започнат тайната си връзка, Мари Ан е била най-добрата приятелка на Шаная и неин личен асистент.

Туейн е трябвало да се изправи и пред друг проблем: гласът ѝ. В продължение на повече от седем години тя не е в състояние да проектира вокално и се притеснявала, че никога повече няма да пее. В крайна сметка лекарите диагностицират Лаймска болест, причинена от ухапване от кърлеж през 2004 г., която според тях уврежда нервите на гласните ѝ струни. Тя се научила отново да пее с продължителни загрявки и физиотерапия, а през 2018 г. се подложила на операция на отворено гърло, за да укрепи отслабените нерви.

Сега, когато е здрава и обичана, Шаная отново е на върха на възможностите си и дори издаде шестия си студиен албум ''Queen of Me'' (излезе на 3 февруари) и тръгна на световно турне.

"Това е като период на ренесанс за мен. Това, че все още съм актуален изпълнител, е удовлетворяващо. Чувствам нова увереност. Вече нямам какво да доказвам. Това е наистина освобождаващо."

"Тя не се страхуваше да размива жанровите граници, да показва бюста си или да предефинира какво означава да си жена в кънтри музиката", казва 29-годишната кънтри-поп звезда Келси Балерини. "Тази смелост е нещо, което се надявам да пренеса и в моята кариера."
Носителката на "Грами" Марен Морис, добавя: "Шаная наистина направи един от най-емблематичните кросоувъри в историята на кънтрито... Възхищавам се на нейната увереност в пътя ѝ, защото тя наистина просто обича да събира хората заедно, независимо от звука, който излиза от високоговорителите."

С албума си "Up!" от 2002 г. Туейн става единственият изпълнител, който има три последователни албума с диамантен сертификат (с продажби от над 10 милиона броя всеки). Но дори и с революционните си постижения, тя се бори да бъде възприемана сериозно като изпълнител и се сблъсква със сексистките предположения, че дължи успеха си на своите колеги мъже.

Всъщност удовлетворението на Шаная проличава ясно и отчетливо в ''Queen of Me'', нейното оптимистично, зареждащо с енергия парче което тя казва, че е написала, за да избяга от отчаянието на пандемията. Записът - първият ѝ от пет години насам - е само последната глава от нейното възраждане. Изненадващото ѝ участие на Coachella с Хари Стайлс през април ѝ помогна да спечели ново поколение фенове, а документалният ѝ филм, издаден от Netflix миналото лято, ''Not Just a Girl'', припомни на дългогодишните ѝ почитатели защо са я обичали от самото начало.

Като част от пътуването си за приемане, Шаная избра да позира топлес за художественото оформление на ''Queen of Me'' и за да пусне "Waking Up Dreaming", сингъл от албума. Преживяването било катарзисно за Туейн, която се е чувствала експлоатирана заради тялото си като младо момиче и в резултат на това е развила несигурност.

"Аз съм жена в края на 50-те си години и няма нужда да се крия зад дрехите. Дори не мога да ви опиша колко добре се чувствах, когато се снимах гола. Прегръщам тялото си, докато то се променя, както би трябвало да е от детството ми до тийнейджърските ми години, както би трябвало да е от стегнатата ми, 20- и 30-годишна същност, до тялото ми в менопауза. Няма да се срамувам от това. Искам да бъда смела по този въпрос и искам да споделя тази смелост в творбите, които създавам", каза тя.

Шаная винаги е използвала платформата си, за да овластява жените - а последният ѝ албум, Queen of Me, може би е най-въздействащият досега. Като изпълнител, който на 57 години е в така наречения "ренесансов период", тя има уникалната възможност да говори открито - и да се надяваме, да демистифицира - някои теми табу за остаряването на жената, като менопаузата. Надеждата ѝ е, че нейната смелост ще насърчи феновете да открият своята собствена.

"Искам другите жени, независимо дали са в разцвета или залеза на живота си, да не се чувстват така, сякаш се налага да се крият зад страха си или зад щита на самосъзнанието си", каза Шаная.