Как да придобием умения позволяващи ни да се справим по-лесно в конфликтните ситуации

  • Сподели:
Как да придобием умения позволяващи ни да се справим по-лесно в конфликтните ситуации

Психолози са на мнение, че конфликтът е една нормална част от всяка здрава връзка, като в крайна сметка не можем да очакваме, че винаги всичко в живота ни ще върви по мед и масло. Всъщност конфликтът ни два възможността да изчистим своите разногласия на момента и да продължим напред необременявани от своите емоционални тревоги и дилеми. Колкото повече се стремим да избягваме конфликта и се страхуваме да кажем онова, което ни тревожи, толкова повече негативни чувства започваме да съхраняваме в себе си. Има много варианти, чрез които можем да се научим да управляваме конфликта по един много по-конструктивен и положителен начин за нас самите.

В действителност изчистването на проблема ни помага да укрепим връзката си, независимо дали тя е професионална, любовна или приятелска. 
Когато игнорираме конфликтът той продължава да тлее в нашето съзнание и душа, тъй като го възприемаме като вид заплаха имаща за цел да унищожи нашето благополучие и дори оцеляване, затова винаги трябва да се изправяме на момента срещу конфликтите и да ги изчистваме навреме, преди да са се превърнали в нещо много по-голямо и способно да разруши живота ни. Обикновено хората реагират на конфликта въз основа на своите възприятия за ситуацията и не непременно носещи обективен преглед на фактите. От своя страна възприятията ни се влияят изцяло от нашата култура, житейски опит, ценности и вярвания. Всъщност конфликтите предизвикват силни емоции във всеки човек, като в момент на стрес всеки от нас започва да се чувства дискомфортно със собствените си усещания, тъй като не може да ги управлява правилно и да разреши конфликта на време. Когато обаче човек запази хладнокръвие и е в състояние да разреши проблема, той започва да изгражда доверие в другите хора. 

Повечето конфликти възникват от нашите различия, спрямо ценностите, идеите и вярванията ни. Понякога обаче тези различия могат да предизвикат силни чувства в нас и да изкарат напреден план една тъмна страна от личността ни, която не трябва никога да разкриваме. За да можем да се справим с всички напрегнати житейски ситуации, трябва да разберем основното правило, което ще ни помогне да се справим в трудните ситуации, като запазим добрия тон и не даваме свобода на тъмните ни емоции. За да се случи всичко това трябва просто да се откъснем за миг от случващото се и да се запитаме, дали за нас е толкова важно да спорим или е по-важно да разрешим създалият се конфликт без да нанасяме излишни психически травми, както на себе си, така и на своя събеседник. Понякога нуждата да доминираме в своите връзки е тази остра сабя, която успява да пререже моста на доверието. Затова ако искаме да бъдем по-уравновесени и спокойни и да посрещаме трудностите с усмивка, трябва да поработим върху своите емоции и да се научим да слушаме какво искат да ни споделят другите, след което да се научим да се ръководим от здравия си разум, а не от чувствата.