Как да се справите, ако все по-често отношенията с партньора ви придобиват конфликтен характер

  • Сподели:
Как да се справите, ако все по-често отношенията с партньора ви придобиват конфликтен характер

Понякога дори самите ние не разбираме, как сме успели да попаднем в поредната ненапрегната ситуация породена от някакъв дребен битов спор и точно тогава сякаш едно черно перде застава пред очите, което ни пречи да чуем и да проникнем в детайлите. Обикновено повечето хора се поддават на агресивните импулси възникнали в тялото им тогава, когато искат да се защитят и оттам навлизат в една омагьосана спирала редуваща постоянни спорове и взаимни обвинения. 
Най-големите разногласия между партньорите възникват тогава, когато и двамата участници в спора се подадат на своите емоции. Затова е добре да внимаваме много, когато усетим в тялото си онази взривоопасна вълна, която ще ни извади извън контрол и ще ни накара да изречем много силни думи за които в последствие можем искрено да съжаляваме.

Във всяка връзка има напрегнати моменти, в които партньорите застават на кръстопът и решават как да се справят с тези страшни емоции завладели тялото и съзнанието им. Но знаете ли, най-добрият вариант е първо да дадем възможност на своя партньор да изкаже своите чувства, след което търпеливо да обясним позицията си, защото веднъж навлезем ли във вихъра на пререканията и нападките, трудно после можем да сглобим пъзела на хармонията. 
Много лесно се губи уважението между партньорите тогава, когато думите им изпреварват трезвата мисъл и ги поставят в положение на защита. Тогава всяко тяхно действие бива пряко ръководено отново от емоциите, които са нахлули в тялото им. Затова ако искаме да се справим с по-напрегнатите ситуации в своята връзка и въпреки напрежението да запазим баланса и добрия тон, трябва да поработим върху своите реакции и да не изпреварваме събитията. Чрез бистър ум и добра дума не само железни врати можем да отворим, но ще успеем и да потушим бързо заформящия се скандал и ще запазим мира в отношенията си. 

Колкото по-стресирани и натоварени сме с ежедневните задачи, толкова повече напрежението диктува нашите стъпки и именно то стои в основата на най-големите конфликти между партньорите. Когато настъпи по-напрегната ситуация първо се замислете за това, как вашите думи ще бъдат възприети от отсрещната срана и дали си заслужава за миг превъзходство да изгубите уважението и любовта на най-близкия си човек.

Никъде не е казано, че всичко трябва да се движи по вода и че в съвършената връзка не присъстват конфликти, всъщност разковничето се крие в това да намерим най-правилния подход, спрямо нуждите и чувствата на половинката ни, след което да се опитаме да балансираме ситуацията без да навлизаме в безсмислени спорове, които от своя страна ще отнемат огромен процент от енергията ни. Възникналият спор може да бъде потушен още в самото начало, ако заемем позицията на мъдреца, който търпеливо слуша встрани и обмисля всички варианти, от които и двамата партньори могат да излязат по-бързо от стресовата ситуация. Обикновено повечето двойки действат импулсивно и се впускат в режим обяснение, след което поемат по пътеката на взаимното обвинение и накрая приключват спора с една обида, объркваща тотално отношенията им. 

Тук не говорим за отстъпване или пък да мълчим, когато бурята е настъпила, казваме само, че най-добрият метод за стабилизиране на хармонията се крие в продуктивния диалог, който се състои в изслушване, концентрация и предоставяне на факти - нищо повече от това. Когато си дадем за цел да чуем отсрещната страна, ние ще успеем да вникнем в разговора и ще игнорираме стресовите сигнали в тялото ни, а това ще ни помогне да открием най-лесния път, чрез който ще можем да излезем от неудобната ситуация. 

Мъдрият човек използва всичките си сетива за да събира полезна информация, която един ден ще му послужи да избегне много по-големи бури. 
Винаги има начин да укротим ситуацията и да разрешим спора, чрез доза мъдрост, доза спокойствие и разбира се, изслушване на нашия събеседник, защото това е единственият начин да навлезем по-надълбоко в темата, която обсъждаме и да открием най-правилното решение и за двете страни.
 

Виж още