Как да се справите с конфликтните провокатори, имащи за цел да смажат самочувствието ви

  • Сподели:
Как да се справите с конфликтните провокатори, имащи за цел да смажат самочувствието ви

Животът все по-често ни сблъсква с хора, които не могат да се контролират, нещо повече те се опитват да ни подложат на серия от провокации, имащи за цел да подкопаят нашето добро име и самочувствие. Самодоволните провокатори обикновено могат да се срещнат навсякъде, дори в лицето на непознат спорещ всезнайко, който за първи път виждаме в живот си.

Конфликтните провокатори обикновено търсят сцена, на която да се изявят, както и жертва, върху която да използват своите заядливи фрази. 
Провокаторите винаги се стремят да дават контра на казаното от вас и да ви поставят в неловка ситуация, в която започвате да се чувствате силно неуверени в себе си и в това, което мислите и изричате гласно! Най-честите изрази излизащи от устата на провокатора, които се опитват да подронят авторитета ни са: ''Може би не си разбрал достатъчно добре!''; ''Говориш празни приказки!''; ''Няма смисъл в това, което казваш!'' или пък ''Наистина ли си сигурен, че това което споделяш е самата истината, а не е плод на твоите сънища!'' - като по този начин се опитва да накара останалите хора да се усъмнят в достоверността на казаното от нас. 

Донякъде би могло да се каже, че тези провокативни личности се опитват да сплетат някаква интрига, чрез която да ни принизят ниско под земята, за да могат самите те да изпъкнат пред другите. За огромна жалост все по-често ни се налага да попадаме в неловки ситуации, в които хем не искаме да преминаваме онази тънка линия на добрия тон, хем не можем да оставим провокатора да тъпче самочувствието ни и да опъва нервите ни до краен предел. Всъщност най-добрият възможен вариант е директно да започнем да атакуваме, ако не искаме да ставаме повече обект на провокации.

Атаката е първата защита, която ще покаже на конфликтния човек, че съвсем не сме толкова слаби, колкото си е мислел той. Чрез прекия контакт и огледално изречените реплики към него, ние ще успее да го поставим в ''шах и мат''. Тук е много важно да не даваме заден ход, нито пък да свеждаме глава и да смятаме, че този човек ще се усети и ще спре да се държи с нас толкова скандално и нагло. Хората създаващи конфликти не обичат преките сблъсъци, именно това е  причината винаги да търсят по-слаби съперници, в които виждат потенциални жертви.

Затова постоянно трябва да излъчваме сила и увереност, ако не искаме да попаднем в капана на конфликтни манипулатори, които обичат да се изтъкват и чрез нелепи фази да принизяват по-слабите от тях. Има още редовни фрази, с които си служи провокаторът и те са: ''Не разбираш!''; ''Не знаеш!''; ''Не можеш!'' – по този начин провокаторът иска да породи вътрешни съмнения в нас, които да ни накарат да се питаме, дали всъщност този човек не е прав. Но той не само, че не е прав, а това е и част от стратегията му да ни накара да се почувстваме объркани и напълно загубили представа кои сме и за какво се борим в живота. Втората стъпка е да използвате следните фрази, за да може да поставите на място човека, който се опитва да ви провокира – ''Ти не ме познаваш достатъчно добре, за да даваш мнение за мен!''; ''Не се опитвай да анализираш чувствата ми, защото това не е твоя работа!'' и най-важната - ''Щом го казвам, значи е факт, съмненията можеш да запазиш за себе си и да спреш да всяваш недоверие в другите хора!''.

Виж още