Как да разберете какво наистина мислят хората за вас

  • Сподели:
Как да разберете какво наистина мислят хората за вас

Мнението на другите може да бъде полезен ориентир за нас. Често се оказваме в ситуации, в които прогнозирането на реакцията на събеседника ни се отразява доста зле психически. Въпреки това, трябва да използваме тези трикове с повишено внимание, тъй като прекаленото увлечение от мнението на другите може да повлияе негативно на самочувствието и личната ни стабилност.

Под лупа

Колко често се гледате в огледалото, за да търсите недостатъци? Мозъкът ни е патологичен песимист: именно способността ни да търсим негативи и опасности навсякъде ни е позволила като вид да надхитрим природата. Успяхме да оцелеем и да се развием. Но сега човек не се страхува от отровни влечуги и свирепи хищници. На преден план излиза социалният страх. Страхуваме се от самотата повече от всичко друго, но в битката за социално приемане забравяме, че хората ни виждат по различен начин - много по-различен от този, по който виждаме себе си. Това е така, защото разполагаме с много информация за себе си - ние сме истинските експерти по този въпрос. Знаем каква прическа сме имали вчера, дали сме качили килограми през последния месец и че днес изглеждаме уморени, защото не сме спали достатъчно.

В отношенията с другите е важно да осъзнаем, че те не разполагат с тази информация. За пример, сравнете как оценявате себе си и как оценявате непознат или приятел. Най-вероятно разглеждате целия човек, като често не отделяте външния вид от начина на говорене, изражението на лицето, походката и чертите на характера. Докато ние обичаме да търсим недостатъци в себе си под лупа, другите хора не го правят. Ако искате да чуете истината, да разберете искреното мнение на даден човек, опитайте се да му зададете правилните въпроси. На първо място, на човека, с когото разговаряте, трябва да му е лесно да ви каже истината. Опитайте се да не задавате прекалено емоционално натоварени въпроси. Дайте на събеседника си достатъчно пространство за разяснения, опитайте се да не го притискате. Можете да му позволите да бъде искрен с фрази като: "Наистина искам да знам мнението ти", "За мен ще е ценно да разбера твоята гледна точка по този въпрос", "Това ще ми помогне да те разбера по-добре''.

Чети между редовете

Думите невинаги ни помагат да разберем истинските намерения на даден човек и мнението му за нас. Затова обръщайте внимание на мимиките, жестовете и погледа. Ако човек ви гледа директно, той ви изучава, показвайки истински интерес. Ако погледът в същото време изглежда премрежен, може би човекът малко се страхува от вас. Бягащият поглед не ни казва непременно, че човекът е отегчен, а че наистина е разсеян от притесненията си или като цяло се чувства неудобно. Обърнете внимание и на движенията на лицето. Ако той се суети, често променя позата си, значи е притеснен от присъствието ви. Ако в същото време човек все още се стреми да се включи в разговора, да бъде физически по-близо до вас, вълнението е по-скоро положително. Но явното желание да се дистанцира ни говори за обратното. Такива показатели не могат да се нарекат пряко указание. Те трябва да се прилагат в правилния контекст. В края на краищата човек може да се суети заради генерализирано тревожно разстройство или да гледа "през" вас, защото е имал кофти ден. Ако случаят е такъв, не разчитайте само на тези невербални сигнали.

Валс

В почти всички социални взаимоотношения техниката "избутване-изтегляне" работи добре: опитайте се да не показвате никакви признаци на внимание и наблюдавайте реакцията на човека. Ако събеседникът се е интересувал от вас, вероятно вашата крачка назад ще предизвика у него неосъзната тревога и той веднага ще направи крачка напред. Тази стратегия прилича малко на валс. Ако интересът и емоционалната ангажираност към общуването са слаби, вероятно комуникацията ви ще остане без резултат. Това може да е разочароващо, но така ще научите истината. Можете да опитате да не публикувате нищо в продължение на няколко дни в социалните мрежи. Наблюдавайте дали човекът ще ви пише, дали ще прояви инициатива. В същото време останете учтиви и приятелски настроени в кореспонденцията, не се затваряйте от него, запазете контакт. Ако събеседникът ви потърси, вероятно връзката ви е ценна за него

Социална дистанция

Колко близък ви е човекът в буквален смисъл? Стреми ли се към тактилност? Не ви трябва метър – разчитайте на усещането си. Ако събеседникът се опитва да бъде възможно най-близо до вас и често ви докосва, тогава можем да говорим за неговата симпатия към вас. Разбира се, съветът се отнася за неформални отношения, където тактилната комуникация се счита за приемлива.

Практическите трикове със сигурност са полезен инструмент, но най-важното е да разчитате на чувствата и самосъзнанието си. Ако чувствате, че има ''нещо нередно'' с даден човек, като например да сте несигурни, раздразнени или разочаровани, не пренебрегвайте тези чувства. Разгледайте ги. Анализирайте ги. Какво прави дадения човек? Как изглежда това поведение според моя опит? Бил ли съм в тази ситуация преди?

Повишената осведоменост и вниманието към собствените ни чувства е нашият най-верен приятел, защото ''буцата в гърлото'' никога не лъже