Осем психологически лайфхака, които ще ви помогнат да разгадавате хората

  • Сподели:
Осем психологически лайфхака, които ще ви помогнат да разгадавате хората

Комуникацията е важна и неразделна част от живота ни.
Интуитивно сме привлечени от хора, чиито възгледи съвпадат с нашите, но не можем да се обграждаме само с "удобни" и "безопасни" събеседници. По една или друга причина, често противно на желанията ни, сме принудени да контактуваме с голям брой хора - ако се научим да разпознаваме кой наистина стои пред нас, да определим модела на поведение с този човек ще бъде по-лесно. Психологът Виктория Пархомчук разказва на какво да обърнем внимание, когато общуваме на първо място, и как да използваме получената информация.

Преценете външния вид на събеседника си

Външният вид влияе не само на първото впечатление за човека - този аспект помага да научим повече за личностните черти и характера. Така например чистите обувки говорят за педантичност и любов към реда, а утъпканите, но удобни обувки са често при хората с творчески професии, които отдават последно значение на външния вид. Строгите костюми говорят за целеустременост, ефективност, често свидетелстват за кариеристки характер и готовност да се подчиняват на ръководството и на реда.

Анализирайте походката

Уверената и непринудена походка е признак за целеустременост. Той е събран, на него може да се разчита, в главата му всичко е набелязано и той винаги се придържа към изградения план. Ако главата е сведена при ходене, движенията са забавени, може би пред вас е комплексиран и слабохарактерен човек. Освен това подобна походка може да говори за проблеми и стрес. Ако човекът се оглежда, докато върви, може да се каже, че той или тя е разсеяна личност.

Обърнете внимание на поздрава

Уверените в себе си хора винаги поздравяват и се ръкуват първи. Твърдото ръкостискане е характерно за емоционалните, общителни хора, докато мекото ръкостискане показва срамежливост и несигурност. 

Разговаряйте

Богатият речник и добре подредената реч говорят за ерудицията, образованието и начетеността на събеседника - такъв човек има определен набор от знания, опит, чувства се уверено на публични места. Човек, който прави грешки в речта, заеква, когато изразява мислите си, най-често е срамежлив. Въпреки това той или тя може да бъде добър работник, с когото лесно се установява контакт и от него или нея едва ли може да се очаква подлост. Но трябва да внимавате с онези, които обичат да празнословят. Те обичат да обсъждат своите шефове, колеги, често и "приятели" срещу някого. Помнете, че ако с лекота обсъждат другите, няма да подминат и вас.

Оценете точността 

Обърнете внимание в колко часа човекът е пристигнал на срещата - ако е дошъл навреме или за няколко минути, можете да разчитате на него. Той няма да ви подведе в работата, ще изпълни целия обем от задачи, а също така по правило такъв човек е приятен и лесен за общуване, което е важен фактор. Хората, които идват на среща предварително, по-често са склонни към неврози - те са тревожни, страдат от редица страхове и комплекси. Постоянно закъсняващите хора като правило не са събрани, в дома и главата им има творческа бъркотия, а също така обичат да отлагат изпълнението на всички дела за последния момент. С други думи, са склонни към протакане.

Обядвайте заедно

Обърнете внимание и на начина, по който се храни човекът. Дъвче ли добре храната си и вкусва ли я? Такива хора ценят живота и искат всичко в него да се случва под техен контрол. Бавно хранещите се са разсъдливи, обичат да философстват, процесът на изпълнение на работата им може да се забави, но в същото време те ще направят всичко без грешки и "на съвест". Едва сте започнали да се храните, а събеседникът ви почти е изпразнил чинията си? По правило такива хора правят всичко набързо, не им остава достатъчно време за нищо, точките от плана им никога не са зачеркнати напълно. Освен това те са склонни да правят грешки. Всеядните хора - рискови търсачи на силни усещания, а придирчивите хора са неспокойни и нервни. А ако вашият спътник обича да разделя различните храни в чинията си, той е много предпазлив и ориентиран към детайлите. 

И направете снимка

Спокойните и уравновесени хора са склонни да се снимат отдолу нагоре, докато отговорните и съвестни хора не обичат да демонстрират личното си пространство на заден план. Усмихнатите и засмени лица на снимките показват хора, които са отворени към нови преживявания, но е доказано, че "патешкото лице" е признак на невротична личност. 

Обърнете внимание на почерка

Хората, които са общителни, но се нуждаят от внимание и признание, обикновено пишат с големи букви. Хората с малък почерк са интровертни и силно съсредоточени. Почеркът с наклон надясно показва дружелюбност и импулсивност, докато наклонът наляво показва сдържан индивидуалист. Липсата на наклон подсказва, че човекът е логичен и прагматичен. Почеркът със силен натиск показва емоционалност и бърза реакция, докато слабият натиск е знак за спокоен и непринуден човек.