Как да въздействаме на хората, с които общуваме

  • Сподели:
Как да въздействаме на хората, с които общуваме

Всеки човек се стреми да направи добро първо впечатление, особено ако от това зависи работното му място, спечелването на важна сделка или пък просто се стреми да разшири социалния си кръг. При по-голяма част от хората присъства един лек проблем и той е, че срамежливостта ги кара директно да забият, тогава, когато трябва да представят себе си пред някого. При друга част от хората се наблюдава нервно разгръщащо се обяснение, което от своя страна, уморява и напряга техните събеседници.

Ако искате да омагьосате другите хора и да им въздействате, прочетете следващите няколко съвета.

1. Спокоен тон
Когато човекът срещу вас говори със спокоен, но не прекалено бавен тон, ви кара директно да му се доверите и спечелва бързо вниманието ви. Това се дължи на звуковите вибрации и вълни, които успяваме да изпратим на своя събеседник, чрез правилно подредената успокояваща реч. Когато на отсрещната страна стои човек, който излъчва някакъв вид напрежение и успява да нахвърли набързо някакви факти, повечето хора не могат да вникнат в казаното. Нещо повече, те не смятат за нужно да задълбават в подобен разговор. За да спечелим симпатиите на другите трябва да поработим върху спокойната интонация, придружена със зрителен контакт и най-важното усмивка, която показва нашата нагласа, спрямо човека от среща.

2. Не пестете похвали и комплименти
Може би сте забелязали как един човек директно ви става симпатичен, когато е успял да ви изпрати някакъв комплимент и не е случайно, че ''добрата дума, железни врати отваря''! Ясно е, че ако тръгнете с рогата напред, ще получите същото отношение и от отсрещната страна, а ако искате да въздействате на другите и да спечелите тяхното обожание, не се притеснявайте да им споделите какво харесвате в тях под формата на добра похвала. Всички харесват хората, които не само излъчват позитивизъм, но успяват и да заредят събеседниците си с него, затова не пестете хубавите думи, а ги използвайте за да създадете, още по-здрави социални контакти и дори приятелства.

3. Добър слушател
Може би ви е направило впечатление колко изнервящо е, когато някой се опитва да ви вземе думата, още преди да сте свършили да говорите, това не само, че е невъзпитано, но и ви кара да забравите на мига какво сте искали да споделите с останалите хора. Добрият слушател успява да вникне по-надълбоко в разговора и повечето хора са по-склонни да му се доверят. Спокойният тон, усмивката плюс изслушването на нашия събеседник, ни гарантират, че хората ще искат да контактуват по-често с нас.

4. Зрителен контакт
Ако искате да въздействате на от срещната страна, е време да включите целия си чар. Погледът е много важен и обикновено ''очите са прозорец към душата'', затова е добре когато общувате с някого, да не забравяте за зрителния контакт.

5. Емоции и жестикулиране
Може би сте забелязали колко дразнещо е за вас да общувате с човек, който говори прекалено бавно, ужасяващо описателен е и сякаш с думите си, се опитва да ви приспи. Той не само, че не успява да спечели вниманието ви, но и мисловно ви кара да не повтаряте никога този епизод от живота си. За да бъдете по-магнетични и интересни за другите, не забравяйте лекото жестикулиране, което ще внесе повече цвят в историята, която споделяте, но внимавайте да не прекалявате с него и в крайна сметка, отстрани да не изглеждате, като разбунтувал се диригент, който не знае какво точно да прави с ръцете си. Емоциите също са от значение, затова как ще въздействате на останалите и повярвайте ми, колкото по-позитивни и отворени към света изглеждате в очите на другите, толкова по-голяма възможност има силно да им въздействате и да ги спечелите завинаги!